bezár
 

art&design

2011. 06. 11.
Múzeumok éjszakája - Programok Nógrád megyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Éjszakai műszakban ismerhetik meg a látogatók a salgótarjáni Bányamúzeumot, a Nógrádi Történeti Múzeumban tárlatvezetést tartanak és színielőadásokat is bemutatnak, a balassagyarmati börtönbe pedig rabszállító autóval mehetnek az érdeklődők június 18-án, a múzeumok éjszakáján.

prae.hu

A Bányamúzeumban este 6-tól éjfélig mutatják be a földfeletti és a földalatti kiállításokat, miközben hagyományőrző műsort ad a Bányász-Kohász Dalkör és a karancslapujtői Kaláris Asszonykórus.

A salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum előtti téren éjszakai csalogatóval hívja a vendégeket a Dobroda Zenekar, az intézményben három színpadi előadást is bemutatnak éjfélig. Éjszakai tárlatvezetést szerveznek a Ki csinál szódát? című kiállításon és a 31. Salgótarjáni Tavaszi Tárlaton, a kicsik a Boróka Bábszínház művészeivel játszhatnak este.

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban az 1920-as évek jegyében rendezik a múzeumok éjszakáját. Az oldtimer autók bemutatóját kosztümös tárlatvezetés és korabeli zenés összeállítás követi. Június 18-án nyitják meg az Erzsébet királyné és a divat című időszaki kiállítást is. Este 9 órakor kezdődik a III. Kárpát-medencei tűzugró fesztivál, a programot tűzzsonglőrök színesítik.

Rabszállító autóval vonulhatnak ideiglenesen börtönbe a kíváncsiak Balassagyarmaton, majd a "szabadulók" a Palóc Múzeumban folytathatják a napot a múzeumok éjszakáján.

Az érdeklődők először a tűzoltóság épületében ismerkedhetnek meg közelebbről a tűzoltók munkájával, innen indul a rabszállító a Balassagyarmati Fegyház és Börtönbe, délután 3 óra és este fél 10 között félóránként.

Az intézetben megkondul a börtönharang, majd elindul a csapat. Megidézik a betyárvilágot, benéznek Sisa Pista cellájába, a bátrabbak az akasztófa árnyékában is sétálhatnak. A börtönkápolnában bemutatkoznak a rabművészek és szó lesz az 1973-as túszejtésről is. Az út innen a börtönpince cellájába vezet, majd az udvaron rabmunkákból vásárolhatnak a látogatók, hozzájuthatnak börtönsütihez és dutyiborhoz is, készíttethetnek börtöntetkókat vagy rab- és kalodafotókat.

A rabomobil ezután olyan útvonalon közlekedik, amelyen eddig soha: a börtönből a Palóc Múzeumba megy. Itt nyitják meg a Válogatás az erdélyi fejedelmek címeradományaiból című nemzetközi vándorkiállítást, majd családtörténeti nap kezdődik. Utóbbi keretében többek között levéltári iratok segítségével mutatják meg a családfakészítés rejtelmeit.

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön és a Nógrád Megyei Levéltár 2009-ben már szervezett börtönlátogatást Balassagyarmaton, akkor csaknem 500-an jártak az intézetben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés