bezár
 

színház

2011. 06. 10.
Nyílt Fórum a POSZT-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) keretében pénteken indul a Színházi Dramaturgok Céhének programsorozata; a Nyílt Fórumon felolvasó-színházi programokat, szakmai beszélgetéseket rendeznek június 15-ig.

Szkéné színház

A már szokásosnak tekinthető felolvasó-színházi programok mellett az idei fórum a szakmai beszélgetések egy újabb formájával várja a kortárs dráma iránt érdeklődő közönséget.

A Nyílt Fórum kötetben idén megjelenő három vadonatúj magyar darabot rangos hozzászólók segítségével egy-egy tematikus vita során tárgyalják meg. A szakmai beszélgetések moderátora, vitavezetője Csáki Judit színikritikus lesz.

A Nyílt Fórumot Márta István, a POSZT művészeti vezetője nyitja meg a Művészetek Házában vasárnap délben, beszéde után Ütközések - Lengyel drámák magyarul, magyar drámák lengyelül címmel tartanak kötetbemutatót. Délután Maruszki Balázs Donorea című művét láthatják a nézők Csizmadia Tibor rendezésében.

A Művészetek Házában már pénteken és szombaton felolvasószínházzal várják a közönséget: Szálinger Balázs 91 százalék című művét és Zalán Tibor Szása i Szása című darabját ismerhetik meg a nézők.

Hétfőn a Művészetek Háza kistermében tartanak kötetvitát és szakmai beszélgetést Székely Csaba Bányavirág című műve kapcsán Esélytelenek a színpadon címmel Závada Pál író, szociológus és Bérczes László rendező, dramaturg részvételével.

A vita során Háy János Nehéz és Borbély Szilárd Az olaszliszkai című darabjáról, valamint a PanoDráma Szóról szóra és a budapesti Katona József Színház Cigányok című előadásáról is szó lesz.

Hétfőn délután a nagyteremben Szabó T. Anna és Lázár Zsigmond Kirké című művének felolvasószínházi bemutatóját láthatják az érdeklődők Novák Eszter rendezésében, este a Pécsi Harmadik Színház műhelybemutatójára, Kiss Judit Ágnes Prága, főpályaudvar című előadására várják a közönséget.

Kedden a Művészetek Házában szakmai beszélgetést tartanak Juhász Kristóf Pestis 41. című darabja kapcsán Az Apokalipszis színháza címmel. A beszélgetésre Heller Ágnes filozófust és Dömötör András rendezőt kérték fel a szervezők. A programban az alkotást többek között Térey János Jeremiás..., Nádas Péter Szirénének, Kornis Mihály Rendkívüli állapot és Maruszki Balázs Végevégevégemindennek című darabjával együtt vizsgálják. Kedd délután Borbély Szilárd Az olaszliszkai című darabját Forgács Péter rendezésében tűzik műsorra.

Szerdán Szöllősi Mátyás Lassan, visszatartva című műve kapcsán tartanak szakmai beszélgetést a Művészetek Házában A verses dráma újjászületése címmel.

A felkért hozzászólók: Márton László író és Hegedűs D. Géza színész-rendező. A vitán szó esik Nádas Péter, Térey János, Szálinger Balázs és Tasnádi István verses darabjairól is.

Szerda délután a kisteremben a Corvina Kiadó Színház és diktatúra a 20. században című kötetét mutatja be Kúnos László, Lengyel György és Radnóti Zsuzsa. A kötetbemutató után zárják a Nyílt Fórum eseménysorozatát, és átadják a Színházi Dramaturgok Céhének az elmúlt évad legjobb magyar drámájáért odaítélt Vilmos-díját.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés