bezár
 

art&design

2011. 06. 09.
Mégis költöznie kell a Természettudományi Múzeum egy részének?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, Matskási István egy levélből arról értesült, hogy az intézménynek mégis át kell adnia a jövendő Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára a Ludovika főépületét - tudta meg az MTI.

prae.hu

"Valóban kaptam egy levelet tájékoztatásul. Az írás eredetileg nem nekem szólt, hanem Pálinkás József akadémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, aki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál (KIM) érdeklődött a múzeummal kapcsolatos tervekről.

Gál András Levente államtitkár válaszáról az MTA érdekelt tudományos osztályait informálta az MTA elnöke. Tehát közvetve szereztem tudomást arról, költözni kell" - mondta el az MTI-nek a főigazgató csütörtökön.

Hozzátette: az első ütemben 2012 végéig, a második ütemben 2013-ban kell átadni az épületben általuk elfoglalt tereket. A levél azt említi, hogy át kell adni a főépület helyiségei közül a gyűjteményi raktárakat, a kutató- és irodahelyiségeket, azaz a földszinti és a padlástéri helyiségeket, amelyeket egy jövőbeni új múzeumi központba kell költöztetni. A levél a mélyszinten lévő légkondicionált raktárakat nem hozza szóba.

Nagy Anna kormányszóvivő a múzeum sorsáról tartott múlt heti sajtótájékoztatón azt közölte, hogy "semmilyen döntés nincs a Természettudományi Múzeum költözéséről".

Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásáról szóló törvényt a közelmúltban hirdették ki. Az intézmény 2012 januárjától alakul meg. Helyéül ugyan a Ludovika épületét jelölték ki, de mivel ez felújításra vár, legkorábban két év elteltével lehet szó az egyetem beköltözéséről.

A kormányszóvivő akkor azt mondta: a kormány egyértelmű szándéka, hogy a felújítás miatt ne kelljen költöznie az épületben tárolt értékes gyűjteménynek. "Egy esetben lehet szó költözésről, ha magát a gyűjteményt veszélyeztetné az itt folyó munka.

De a munkálatok csak akkor kezdődhetnek el, ha az itt tárolt értékeknek azonos minőségű helyet találnak" - fogalmazott Nagy Anna.

A Magyar Természettudományi Múzeum 1994 óta tartó rekonstrukciója során - amely hosszabb távon a Budapest több pontján működő múzeum egy helyre költözését szolgálta volna - a Ludovika mintegy 6 ezer négyzetméteres egykori padlásterébe költözött az embertani tár, a madár- és emlősgyűjtemény.

A mélyszinteken pedig gyűjteményi raktárakat és a könyvtárat is kialakítottak. A múzeum kiállításait az egykori Lovarda épületében helyezték el, a volt Ludovika Akadémia udvara, valamint a főépület és a Lovarda közötti térszint alatt pedig közönségfogalmi részeket és további kiállítóteret alakítottak ki. A rekonstrukció források hiánya miatt 2008-ban leállt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés