bezár
 

színház

2011. 06. 08.
Kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A már megszokott nagy érdeklődés előzi meg a csütörtökön kezdődő XI. Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT), amely tizenöt versenyprodukcióval és százharminc off-programmal várja a közönséget.

Szkéné színház

"Az elmúlt évek színházi találkozóival összehasonlítva talán most mutatkozott a legnagyobb igény a jegyek iránt. A belépők nagy része napokon belül elfogyott, ma már csak néhány nagyszínházi előadásra és off-programra kaphatók" - mondta Stenczer Béla színművész, a POSZT ügyvezetője szerdán az MTI érdeklődésére.

Megjegyezte, a színházi világ legrangosabb hazai eseményére minden készen áll: a szervezők, a műszaki szakemberek kiváló munkát végeztek. Már csak néhány külső helyszínen akad tennivaló, három előadást és sok off-programot ugyanis a szabadban tartanak.

A fesztivált Törőcsik Mari, a nemzet színésze, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere délután öt órakor nyitja meg a Színház téren.

Stenczer Béla kitért arra, hogy a POSZT idei költségvetése 170 millió forint, amely Pécs 75 millió forintos támogatásából, a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert 45 millió forintból, szponzorok felajánlásaiból és a saját bevételekből áll össze.

"A Nemzeti Kulturális Alaptól érkező összeg csak egy hajszálnyival több, mint amit minimálisan reméltünk. A büdzsénk tizenhárom millió forinttal kevesebb a tavalyinál, a legfontosabb azonban az, hogy a találkozó megtartásához szükséges anyagi hátér rendelkezésre áll" - mondta az ügyvezető utalva arra, hogy sokáig nem tudták, központi forrásból mekkora támogatásra számíthatnak.

Stenczer Béla elmondta, hogy több koncert, önálló est, különleges színházi előadás a pénzügyi forrás bizonytalansága, valamint amiatt marad el, mert több intézmény bezárt, az újak azonban még nem nyíltak meg a Zsolnay Kulturális Negyedben. Kénytelenek voltak szűkíteni a programkínálatot azért is, mert a versenyprogramok a tavalyinál húszmillió forinttal többe kerülnek.

A tíznapos fesztivál versenyelőadásait hagyományosan nyolc-kilencezer ember láthatja, de a POSZT különböző rendezvényei összesen mintegy ötvenezer látogatót vonzanak, és a találkozó ideje alatt nemcsak a rendezvényhelyszínek, hanem a szállodák és éttermek is megtelnek vendégekkel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés