bezár
 

zene

2011. 06. 08.
Az Aida a Holt-tenger partján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új történelmi színhelyet hódít meg az opera: tavaly óta az izraeli operafesztivál központja a Holt-tenger déli részén lévő Maszada, amely fölé a bibliai Heródes király korában emelt híres erőd magasodik.

prae.hu

A Nabucco tavalyi sikere után idén az Aidán a sor. Hanna Munitz, az Izraeli Opera igazgatója elmondta a párizsi Le Figarónak, hogy hat éven át tervezte olyan operák előadását ezen a csodálatos helyen, amelyeknek valamilyen módon a történelem a háttere – és Verdi Maszadában eddig bemutatott két alkotása természetes választásnak tűnt.

Az Izraeli Opera az antik római színházáról híres dél-franciaországi Orange-ban működő Chorégies d,Orange társulattal koprodukcióban mutatja be az Aidát. Az előadás jól kihasználja a háttérben emelkedő Maszada-tömb kínálta szcenikai lehetőséget.

A színpadot a nevezetes sziklaorom előtt állították fel, ahol Maszada védői, a zelóták a történelmi hagyomány szerint egytől egyig inkább az öngyilkosságot választották i. u. 73-ban, semmint hogy élve a római hódítók kezére kerüljenek. A történelmi háttér és a csillagos sivatagi éjszaka a szombati premieren csak növelte Verdi egyiptomi zenedrámájának hatását - írta a francia napilap.

Aida szerepét felváltva Huj Hö (Hui He) kínai és Kristin Lewis amerikai szoprán énekli a négy előadáson. A premieren az izraeli szimfonikus zenekart és az Izraeli Opera kórusát David Oren vezényelte, de a nagyszabású előadásban más kevésbé ismert együttesek is részt vettek. Így például az etióp foglyok által a fáraó előtt bemutatott lenyűgöző táncot a Maszada közelében lévő Arad város beduin művészei adták elő.

A rendezők ugyanis a zenei eseménybe be akarják vonni az Izrael leghátrányosabb helyzetben lévő részeként ismert Negev-sivatag lakóit, akik között beduinok, etiópiai zsidó - falasa - bevándorlók és Észak-Afrikából érkezett szefárd zsidók egyaránt vannak.

Az előadásokhoz hétezer személyt befogadó szabadtéri létesítményt építettek a sivatagban, nagy színpaddal. A nézőket egész Izraelből autóbuszok viszik az előadások színhelyére. A fesztivál az egész térség számára munkaalkalmakat teremtett.

"A próbákra a környékről igen sok embert hívtunk meg, számukra ez egyedülálló lehetőséget jelent, hiszen különben aligha jut eszükbe Verdi művét meghallgatni, vagy éppen elmenni a tel-aviví operába" – mondta a Le Figarónak Hanna Munitz asszony.

A sivatagi színpadon összesen négyszer kerül színre az Aida, az utolsó előadás szombaton lesz, pénteken Verdi Requiemje van műsoron.
Maszada jövőre Bizet Carmenjét fogadja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés