bezár
 

irodalom

2011. 06. 08.
Utassy Józsefre emlékező album jelent meg
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2009-ben, 69 éves korában elhunyt Utassy József költő életét, pályáját mutatja be az a kötet, amit szerda este hat órakor mutatnak be a Magyar Írószövetség székházában.

prae.hu

Péntek Imre költő, a 110 oldalas, a Pannon Tükör Könyvek sorozatban megjelentő kötet szerkesztője az MTI-nek elmondta, a Dalba fog az ember...- Utassy József költő élete versekben-képekben című album mintegy száz fényképet tartalmaz, és végig kíséri a költő pályáját, a kezdetektől, a Bükkszenterzsébeten töltött gyerekkortól egészen az utolsó évekig.

"Sajnos épp költői pályájának delelőjéről van kevés fotónk, de azt hiszem, így is méltó könyv született" - fogalmazott a szerkesztő.

Péntek Imre elmondta: a kötetet eredetileg születésnapi ajándékba szánták, Utassy József ugyanis március 23-án lett volna hetven éves.

"A családi archívumból válogattunk a költő feleségével, Horváth Erzsébettel képeket. Végül sajnos nem a születésnapra, hanem egy lezárult életműre koncentrálhattunk" - tette hozzá.

A könyv a gyerekkor falujáról, a családról szóló versekkel kezdődik, ezeket egészítik ki fényképek, dokumentumok. Láthatók például azok a tábori levelezőlapok, amelyeket Utassy József édesanyja kapott a Don-kanyarból, ahol a költő apja, Utassy József az életét vesztette.

Az egri, gimnáziumi éveket felidéző oldalak után az egyetemi időszak következik, amelyből az alakuló irodalmi alkotó közösségek számos szereplője felbukkan, többek közt a Kilencek csoportjának tagjai, akikkel együtt szerkesztette az Elérhetetlen föld című antológiát. A kötet felidézi a családalapítást is, Utassy József kisfia megszületését, majd az alig húszéves fiú betegségének és halálának állomásait. Zárásképp pedig a rédicsi temetés beszédei és egyéb megemlékezések kerültek a könyvbe.

A szerkesztő szerint az egyik legérdekesebb dokumentum, a Zúg Március című vers kéziratának fakszimiléje. "Egy kockás papírra írta, azt hiszem, ez irodalomtörténeti jelentőségű dokumentum" - vélekedett. Péntek Imre elmondta, az utolsó, úgynevezett Szigligeti versekből is válogattak a könyvbe, az utolsó vers az Akkor című.

A könyv bemutatóján, ahol Csontos János Delelő című gyűjteményes verseskötetéről is szó esik, a költő felesége, Horváth Erzsébet, Péntek Imre szerkesztő és Orgona László előadóművész működik közre.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés