bezár
 

art&design

2011. 06. 08.
Ljubljana Napok Budapesten a szlovén függetlenségi évfordulón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bábszínház, kortárs táncbemutató, video-installáció és folk-rock is szerepel a Ljubljana Napok Budapesten című rendezvénysorozaton, amely több helyszínen csütörtöktől június 19-ig tart a ljubljanai polgármesteri hivatal és a Fővárosi Önkormányzat szervezésében Szlovénia függetlenségének huszadik évfordulója alkalmából.

prae.hu

A program a Pintér Galériában kezdődik csütörtökön, ott a szlovén kortárs multimédiaművészet mutatkozik be Zvonka Simcic személyében, akinek "ad utero ab ovo" című videó-installációját láthatják az érdeklődők június 19-ig. Zvonka Simcic Franc Cegnar színésszel performanszot is bemutat.

Teo Spiller ugyancsak médiaművész, aki a Merlin Színházban június 17-én mutatkozik be a véletlenszerű betűsorozatokat kivetítő számítógépes installációjával: amikor a betűk pirosra váltanak és kijön a LIFE (élet) szó, a gép hangot ad ki.

Szlovénia legismertebb bábszínháza, az 1948-ban alapított Lutkovno gledalisce Ljubljana június 14-én kedden a Kis csúszómászók című előadást mutatja be a Merlinben. A darab alapja Lila Prap, az egyik legnépszerűbb szlovén meseíró és illusztrátor könyve, a Male zivali (Kis élőlények). Lila Prap két könyve is olvasható magyarul, az 1001 mese és a Miért?. A bábjátékot Barbara Bulatovic állította színpadra.

Az En-Knap kortárs tánccsoport 10 MIN South című előadását június 17-én láthatják az érdeklődők ugyancsak a Merlinben. A cím szó szerint értendő: a társulat feladata, hogy előadói az idő múlékonyságára, megfoghatatlanságára tíz perces koreográfiával
reflektáljanak. Az En-Knap nemzetközi tánccsoportot 1993-ban alapította Iztok Kovac a belgiumi Leuvenben, majd az együttes Szlovénia egyetlen hivatásos kortárs tánctársulata lett 2007-ben Iztok Kovac művészeti vezetésével. Kiváló külföldi táncosok és nemzetközileg ismert koreográfusok, rendezők dolgoznak ma is a társulattal.

A Katalena nevű folk-rock csapat koncertje június 18-án, szombaton lesz az A38 hajón. A zenekar története Délkelet-Szlovénia egyik falujában kezdődött 2001 nyarán, amikor hat zenerajongó fiatal együttest szervezett és a népzenéből kiindulva, azt az art-rock-kal, funkkal, dzsessz-szel és blues-zal gazdagította egyedi és különleges stílust teremtett. A Katalena idén ünnepli alapítása tizedik évfordulóját, áprilisban jelent meg ötödik albuma Noc carovnic (Boszorkányok éjszakája) címmel - olvasható Szlovénia budapesti nagykövetségének honlapján, a budimpesta.veleposlanistvo.si címen.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés