bezár
 

zene

2011. 06. 07.
Király Csaba orgonaművész koncertjei Horvátországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Király Csaba Liszt-díjas zongora- és orgonaművész két horvátországi városban, Zágrábban és Pulában is koncertet ad a következő napokban Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából.

prae.hu

Szerdán a pulai katedrálisban Király Csaba a Magyar Kultúra Hete alkalmából Liszt-műveket játszik a néhány éve felújított orgonán. A művész az MTI-nek elmondta, hogy csütörtökön már Zágrábban szerepel: az ottani Zeneakadémián Gombos László zenetörténész tart előadást Liszt Ferenc h-moll szonátájáról, ezt ő illusztrálja zongorán, majd az előadás után eljátssza a teljes szonátát.

A zágrábi székesegyházban pénteken este ad koncertet Király Csaba: két Bach-művet, valamint Liszt B-A-C-H fantázia és fúga, Hozsanna és Szent Ferenc prédikál a madaraknak című művét játssza.

"Ez a fellépésem olyan, mintha hazamennék, mert most játszom majd harmadszor azon az orgonán" - fogalmazott a zongora- és orgonaművész, akinek horvátországi fellépéseit a zágrábi magyar nagykövetség szervezte.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének isztriai egyesülete évente megrendezi a magyar kultúra napjait.

Az idei kulturális program egybeesik a Liszt-évfordulóval, ezért kiállítást is rendeznek a Fegyveres Erők Otthonában a nagy magyar zeneszerző születésnapja tiszteletére.

Csütörtökön az egyesület székhelyén levetítik a Liszt Ferenc életéről szóló romantikus filmet, Keleti Márton 1970-ben készült Szerelmi álmok című alkotását, amelyben Cziffra György adja elő Liszt műveit zongorán - mondta Lóczy Edit, az isztriai egyesület tiszteletbeli elnöke, programkoordinátor az MTI-nek.

Az egyesület szomszédos országok magyar kultúregyesületeinek tánc- és énekcsoportjait hívja meg szerepelni kölcsönösségi alapon, ezúttal romániai, szerbiai és horvátországi magyar kultúrcsoportokat látnak vendégül. Előtte gyermekkézimunkákból és régi pulai üdvözlőlapokból nyílik kiállítást.

Szombaton a Pula belvárosában felállított színpadon lesz zenei program, de még előtte a helyi tengerésztemetőben a magyar egyesület hagyományosan megkoszorúzza az ott nyugvó magyar tengerészek síremlékét. Este magyar bállal zárul a kulturális hét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés