bezár
 

film

2011. 06. 07.
Magyar alkotót is díjaztak a zágrábi Animafesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bánóczki Tibor nyerte el a legjobb filmtervért járó Zlatni Zagreb (Arany Zágráb) díjat az Animafesten, a horvát fővárosban hétfőn véget ért nemzetközi animációsfilm-fesztiválon.

prae.hu

A 21. alkalommal megrendezett mustrán 69 film - 22 egész estés és 47 rövidfilm - versenyzett olyan országokból, mint Kolumbia, Japán, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.

Bánóczki Tibor, aki a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vizuális kommunikáció szakán diplomázott, brit-magyar filmprojektjével, A Dzsungel (The Jungle) című tervvel érdemelte ki kategóriájában a legmagasabb elismerést és az azzal járó 3000 eurót (mintegy 800 ezer forintot) - olvasható a fesztivál honlapján (animafest.hr).

Bánóczki Tibor filmtervének alapja Upton Sinclair azonos című regénye, amely arról szól, hogyan foszlik szét az amerikai álom a 20. század elején.

Az Animafest nagydíját, a Grand Prix-t egy amerikai alkotás, Paul Fierlinger My Dog Tulip (Kutyám, Tulipán) című filmje kapta. A zsűri különdíjjal jutalmazta a Metropia című svéd sci-fit, Tarik Saleh rendező munkáját. A közönségdíjat Dominique Monféry francia-olasz produkciója, a Kérity, la maison des contes (Kérity, a mesék háza) kapta.

A fesztiválzsűri elnöke Paul Driessen, az animáció holland nagymestere volt, akinek retrospektív vetítést is rendeztek. A bíráló bizottság tagja volt David Silverman amerikai rendező, a Simpson család alkotója és Dunja Jankovic New Yorkban élő horvát illusztrátor is.

A fesztivál pénteken leköltözik Rijekába (Fiume), a nagy adriai kikötővárosba, ahol vasárnapig levetítik a seregszemle legjobb animációs filmjeit, köztük a gyerekeknek szóló munkákat is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Dev Patel: A Majomember
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés