bezár
 

art&design

2011. 06. 07.
Kínai kelből formál nőfigurákat a pekingi művész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kínai kelből formál kecses fiatal nőket Csü To-csi (Ju Duoqi) pekingi művész, akinek munkái Londontól Los Angelesig világszerte érdeklődést keltettek.

prae.hu

A 38 esztendős művésznő korábban is alkotott zöldséges kompozíciókat, a kínai kelt öt éve kezdte használni. Művészetét össze akarta kapcsolni a mindennapi élettel - magyarázta a művei mögött rejlő koncepciót.

"A kínai kel színe és formája is nagy változatosságot mutat. Különböző megvilágításba és különböző kontextusba helyezve gazdag formavilágot tudok létrehozni belőlük, és lefényképezve őket új életre kelnek" - mesélte Csü.

A művésznő órákat tölt a piacon, hogy nőfiguráihoz kiválogassa a megfelelő alakú kelfejeket. Pekingi műtermében aztán fogpiszkálók és kés segítségével formálja át a leveleket, hogy azok végül kecses, szép testű nőket ábrázoljanak.

A szobrok megalkotásánál gondosan válogatja össze a különböző minőségű - friss, megrohadt vagy elszáradt - leveleket, ezzel is variálva az anyag hatását.

A kész művekről Csü fényképeket készít, amelyeket számítógépes vágóprogrammal alakít tovább. Egy-egy alkotás akár hetekig is készül, de akadnak olyanok is, amelyek napok alatt megszületnek.

Csü "kel-szépségeit" Pekingben, Londonban, Párizsban, Los Angelesben és Miamiban is láthatta már a közönség. A zöldségszobrokról korlátozott példányban készült nyomatokat 2-3 ezer euróért (500-800 ezer forintért) vásárolhatták meg az érdeklődők.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés