bezár
 

zene

2011. 06. 07.
Bonnie Tyler 60 éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jellegzetes, rekedtes hangú walesi énekesnő, Bonnie Tyler június 8-án ünnepli 60. születésnapját. Pályafutásának legnagyobb sikereit a hetvenes-nyolcvanas években aratta, de napjainkra is maradtak rajongói.

prae.hu

Gaynor Hopkins néven egy walesi kisvárosban született, és már kiskorától zenei karrierről álmodozott.

Egy ideig úgy tűnt, hiába, hiszen az iskolai kórusba sem vették fel, így bolti eladóként, majd pénztárosként kereste kenyerét. Tizenkilenc évesen második helyet ért el egy tehetségkutató versenyen, jutalma egy font és fellépési lehetőség lett egy helyi együttessel.

Évekig kisebb klubokban szórakoztatta a közönséget, és ha a siker nem is szegődött mellé, hatalmas rutinra tett szert. 1976-ban figyelt fel rá egy menedzser és lemezszerződést ajánlott az immár Bonnie Tyler művésznéven szereplő énekesnőnek. Még abban az évben megjelent és sláger lett a Lost in France című kislemez, és úgy tűnt, élete sínen van.

A sors azonban közbeszólt: hangszálain csomót észleltek, és a műtét után hangja mélyebb és rekedtebb lett. Bonnie úgy gondolta, véget ért karrierje, legnagyobb meglepetésére azonban az It's a Heartache még nagyobb siker lett, sőt a sajtó női Rod Stewartként kezdte emlegetni.

Kiadója azonban pop-country énekesnőt akart belőle faragni, ami sem neki, sem a közönségnek nem tetszett igazán. A nyolcvanas évek elején ezért irányt váltott, új kiadót, menedzsert és szerzőket keresett magának.
Mint kiderült, megérte: az 1983-ban megjelent Total Eclipse of the Heart című dala a világon szinte mindenhol listavezető lett, az albumból egymilliónál több példányt adtak el, előadóját Grammy-díjra jelölték.

Ez volt Tyler pályafutásának legsikeresebb szakasza, amelyet olyan további slágerek követtek, mint a Here She Comes (ezt a Metropolis című klasszikus némafilm kísérőzenéjében is felhasználták) és a Holding Out for a Hero. A sikerek folyama az évtized végére elapadt, Tyler az európai kontinensre szorult vissza. Akadtak sikerei, dolgozott a Modern Talkingból ismert német Dieter Bohlennel, rögzített lemezt szimfonikus zenekar kíséretében, de igazán kelendőnek válogatáslemezei bizonyultak-bizonyulnak.

Az énekesnő többször fellépett Magyarországon, általában sikerrel, legutóbb két éve Győrben. Kilóg a sorból 2004 júliusi koncertje a Kisstadionban, amelyre alig néhány százan voltak kíváncsiak - nem feltétlenül Bonnie Tyler hibájából. A szervezők ugyanis Liza Minnelli nevével hirdették az eseményt, de ő az utolsó pillanatban lemondta a fellépést, helyette ugrott be a walesi énekesnő.

Magánéletéről keveset tudni. 1973-ban férjhez ment annak a klubnak a tulajdonosához, ahol akkoriban fellépett. Férjével, aki feketeöves cselgáncs olimpikon, lassan négy évtizede él a showbiznisz világában szokatlanul hosszú és boldog házasságban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés