bezár
 

zene

2008. 06. 29.
Plácido Domingo készül pécsi szereplésére
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy várakozással, egyszersmind lelkesen készül augusztus 2-i pécsi koncertjére Plácido Domingo világhírű spanyol tenor - közölte Tasnádi Péter, a baranyai megyeszékhely polgármestere azután, hogy a schönbrunni kastélyban péntek este találkozott az operacsillaggal.

prae.hu

 Domingo abból az alkalomból tartózkodott Bécsben, hogy aznap estére szervezték meg közös fellépését az operaszínpad másik két, eltérő temperamentumú, de hasonlóképpen kiemelkedő sztárjával, Anna Netrebkóval és Ronaldo Villazónnal a schönbrunni parkban. 

A kastély főbejáratánál nyilatkozva a polgármester arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egyebek között a további együttműködési lehetőségekről beszélt az énekessel. Így megfogalmazódott, hogy Pécsett tartanák meg - valószínűleg 2009-ben - az Operaária elnevezésű rendezvényt, amelyen jeles művészek, köztük maga Domingo fellépésével több produkciót mutatnának be. - Ez egyfajta operaünnep lenne, amilyen még sosem volt városunkban - jegyezte meg Tasnádi Péter. Hozzáfűzte, hogy a rákövetkező évben, amikorra elkészül a korszerű koncertközpont, az Opreaária továbbfejlesztett változatával rukkolhatnának elő.

Ugyancsak a tervek között szerepel, hogy Domingo a baranyai megyeszékhelyen mutatná be Bizet Carmenjének új feldolgozását. - Egyéb produkciós lehetőségeket is megvizsgáltunk ezek pontosítására majd augusztus elején kerítünk sort, amikor a művész három napot tölt Pécsett - mondta a polgármester.

A péntek esti koncertre célozva a polgármester reményét fejezte ki, hogy a baranyai megye székhelyen legalább akkora sikert arat és akkora szeretetben lesz része Domingónak, mint Schönbrunnban.  

Magoni Zsolt, a szuperprodukciót szervező Megakoncert képviselője az MTI-nek kiemelte, hogy az óriási érdeklődéssel várt esemény a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa programot előkészítő, Világsztárok Pécs színpadán elnevezésű zenei sorozatba illeszkedik. Utalt rá, hogy megszervezését részben José Carreras tavalyi, hatezer néző előtt megtartott pécsi fellépésének sikere inspirálta. 

Elárulta, hogy a spanyol tenorcsillag oldalán Ana María Martínez, az ugyancsak világhírű, Puerto Ricó-i születésű, Grammy-díjas koloratúrszoprán fog fellépni, és közkívánatra bizonyosan előadják majd az Othello-kettőst. A koncerten a New York-i Metropolitan Operaház világhírű karmestere, Eugene Kohn - aki egykoron Maria Callas zongorakísérője volt - dirigálja majd a Pannon Filharmonikusokat. A kétszer ötven perces programban, amelynek keretében Domingo a pécsi zenei élet rangos képviselőivel mutatkozik be a helyi közönségnek, Verdi- és Puccini-áriák, kedvelt spanyol, olasz és nápolyi dalok csendülnek fel. 

Tájékoztatása szerint az énekes már előzőleg kifejezte segítőkészségét, hogy művészeket ajánl Pécsnek, akik a sorozathoz csatlakozva gazdagíthatják a produkciók skáláját. 

Plácido Domingo 1941-ben született Madridban. Hatévesen ismerősöknek énekelt, színpadra nyolcévesen, Mexikóban lépett, ahová családja időközben elköltözött. A művész Magyarországon eddig ötször lépett fel, először 30 éve kezdőként a Toscában, a legutóbb két évvel ezelőtt, a Puskás Ferenc Stadionban. 2005 októberében átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést.

nyomtat

További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés