bezár
 

film

2011. 06. 06.
Sós Máriától szerdán vesznek végső búcsút
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sós Mária Balázs Béla-díjas rendező, dokumentumfilmes temetése június 8-án, szerdán 14 órakor lesz a rákoskeresztúri Új köztemetőben.

prae.hu

A filmrendezőt a Magyar Televízió, a Magyar Filmművészek Szövetsége és a Magyar Mozgókép Közalapítvány saját halottjának tekinti - tájékoztatta a Magyar Televízió hétfőn az MTI-t.

Sós Mária, a Magyar Televízió rendezője, dokumentumfilmese életének 63. évében, május 18-ról 19-re virradó éjjel hunyt el.

Sós Mária 1948-ban született Budapesten. A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult a film- és tévérendező szakon Máriássy Félix osztályában.

Középiskolás korában kezdett amatőr filmeket készíteni. Vágó- és rendezőasszisztensként került 1966-ban az MTV-hez, ahol csaknem öt évig dolgozott. A főiskola elvégzése után visszatért a köztelevízióhoz, ekkor már rendezőként. Szinte minden televíziós műfajban kipróbálta magát mintegy száz mű, a többi közt játékfilm és televíziós műsor rendezőjeként, forgatókönyvírójaként.

1997 áprilisában megpályázta az MTV Szórakoztató Szerkesztőségének Talk-show rovatvezetői posztját. 2000-ben főszerkesztő-helyettes lett, 2003-ban főmunkatárssá nevezték ki.

Tanított az ELTE mozgóképelmélet tanszékén, emellett film és színházi témákban publikált. Ott volt a Magyar Mozgókép Közalapítvány megalapításánál, a Magyar Mozgóképrendezők Céhének pedig az elnöki tisztét töltötte be. A FilmJus Alapítvány kuratóriumi tagja, később elnöke volt.

Az utóbbi években nagy érzékenységgel fordult a szegénység, a hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott emberek felé, egyik kiemelkedő utolsó munkája a Jajgatán.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés