bezár
 

film

2011. 06. 05.
Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál kezdődött Kolozsváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ filmtermésének 220 alkotását, közöttük Wim Wenders és Werner Hercog német filmrendezők 3D formátumú műveit vetítik a hét végén kezdődött 10. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) Kolozsváron.

prae.hu

A június 12-ig tartó rendezvényen a versenyen kívül a filmek különböző szekciókban láthatók. A Határ nélkül kategóriában "a provokatív, vakmerő, a közönségnek és a színészeknek egyaránt kihívást jelentő filmeket" vetítik, közöttük Fliegauf Benedek Womb – Méh című alkotását.

Az Árnyékok szekciót a horror- és fantasztikus filmeknek tartották fent. A What’s up Doc szekcióban 15 dokumentumfilm, közöttük iráni, szerb, amerikai és francia alkotók művei láthatók.

A magyar napon Jakab-Benke Nándor Antigoné - Avagy Erdélyben című filmjével együtt vetítik Tarr Béla A torinói ló, Miklauzic Bence A zöld sárkány gyermekei, Dömötör Tamás Czukor Show, Vágvölgyi B. András Kolorádó Kid, Groó Diána Vespa és Till Attila Csicska című filmjét.

A Változatosság napján a roma közösségekről és a zsidók és romák második világháború idején történt deportálásáról szóló filmeket vetítek, a vetítés után vitanapot tartanak.

A fesztiválon idén első ízben szerepelnek három dimenziós (3D) alkotások: Wim Wenders Pina című, Pina Bausch koreográfus előtt tisztelgő dokumentumfilmje és Werner Hercog Cave of Forgotten Dreams (Elfelejtett álmok barlangja) című alkotása.

Az idei fesztivál kitüntetettjei Jacqueline Bisset és Michael York brit színészek: Bisset-nek a nemzetközi filmművészethez való hozzájárulását ismerik el, Michael York pedig életműdíjban részesül.

A fesztivál nagydíjával járó összeget az eddigi tízezer euróról 15 ezer euróra emelték. Michael Yorkon kívül ötszáz hivatalos meghívottja van a fesztiválnak, színészek, filmes szakemberek - adta hírül a Krónika című kolozsvári napilap. A korábbi években Claudia Cardinale, Catherine Deneuve és Franco Nero vehette át a TIFF-et záró gálaesten az életműdíjat.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Dev Patel: A Majomember
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés