bezár
 

zene

2011. 06. 05.
Elhunyt Giorgio Tozzi amerikai basszista
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyolcvannyolc éves korában elhunyt a négyszeres Grammy-díjas Giorgio Tozzi amerikai basszista.

prae.hu

Tozzi még hétfőn hunyt el szívrohamban - közölte fia Eric Tozzi szombaton a The New York Times amerikai napilap szerkesztőségével.

Az 1923-ban Chicagóban született Tozzi húsz éven át - 1954-74 között - volt a New York-i Metropolitan Opera énekese: az operairodalom 37 különböző szerepét játszotta el 399 előadásban, köztük a címszerepet Muszorgszkij Borisz Godunovjában, Figaro szerepét Mozart A Figaro házassága című művében, Don Basiliót Rossini A sevillai borbély című operájában, vagy II. Fülöpöt Verdi Don Carlosában.

A Metropolitan mellett fellépett számos más világhírű színpadon is, köztük a milánói Scalában, a római Tearto Realében, a londoni Covent Gardenban vagy a müncheni Nemzeti Operában.
Első Grammy-díját 1960-ban kapta a Figaró házassága lemezéért, 1963-ban ismét elnyerte az elismerést a Solti György vezényletével felvett Verdi Aida című operában nyújtott alakításáért, a felvételen együtt énekel Leontyne Price-szal és Jon Vickerszel.

"Igazi reneszánsz ember volt. Mindenhez értett a művészettől a politikáig. Nagyon egyszerű ember volt, nélkülözte a sztárok egóját" - mondta róla barátja és kollégája Roger Havranek, az Indianai Egyetem Jacobs School of Music professzora. Tozzi ezen az egyetemen oktatott 15 éven át, 2006-os nyugdíjba vonulásáig.

A basszista szólistaként fellépett olyan világhírű zenekarokkal is, mint a New York-i, a Bostoni, a Chicagói vagy a Londoni Filharmonikusok.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés