bezár
 

film

2011. 06. 05.
Értelmi fogyatékkal élők mozgóképes találkozója Zsirán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Értelmi sérültek országos mozgóképes találkozóját rendezik meg kedden a Győr-Moson-Sopron megyei Zsirán, az értelmi fogyatékosok otthonában.

prae.hu

Az idén már harmadik alkalommal ad otthont a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Rimóczy kastély és környezete a filmszemlének. A programon néhányperces filmeket vetítenek szakmai zsűri előtt, amelyeket az ország különböző részeiben élő értelmi fogyatékos emberek készítettek – mondta Hollósi Péter, a rendező intézmény igazgatója az MTI-nek.

Valamennyi film alkotója saját világáról, sajátos világlátásáról vall, és a filmek készítői örömüket lelik abban, hogy ötleteik a filmben testet öltenek – utalt az előző évek tapasztalataira az intézményvezető.

Ezek az etűdök önportrék, olyanok, akárha tükörbe néznének - fogalmazott Fábián Gábor, a zsirai intézmény munkatársa, a filmes találkozó kezdeményezője. Ő maga is filmes, munkáival fesztiválokon már díjakat is nyert. Ő foglalkozik a zsirai otthon mozgókép iránt érdeklődő lakóival, akik közül a leginvenciózusabbak a szemlén bemutatják munkáikat.

Fábián Gábor az alkotási folyamatról elmondta: a filmkészítők azzal kevéssé törődnek, hogy miként áll össze egy három-ötperces film. A technikai teendőket felkészült segítőik végzik el. Számukra az a lényeg, hogy el akarnak mondani valamit, s eközben olyan világra nyitnak kaput, amely máskülönben nem vagy csak nehezen nyílna ki - fogalmazott.

A találkozó filmjeit szakmai zsűri értékeli Halmy György filmrendező vezetésével. Ő műhelymunka keretében készítette fel a sérülteket tavasszal, mielőtt nekiláttak a szemlére szánt filmek forgatásának.

A filmes találkozó megrendezését többek között a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület támogatta, és emellett kora tavasszal képzést is szervezett a filmeseket segítő szociális szakembereknek, hogy elkészülhessenek a filmek az ország különböző tájain működő otthonokban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Luca Guadagnino: Challengers
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés