bezár
 

art&design

2011. 06. 04.
Cirkuszi sátorban vándorolnak a párizsi Pompidou-központ kincsei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vándor cirkuszok után vándor múzeum: ez a modern művészetnek szentelt párizsi Beaubourg-palota, ismertebb nevén a Pompidou-központ legfrissebb kezdeményezése. 2011 októberétől számos francia városba viszik el cirkuszi sátorban az avantgárd és kortárs művészetet - jelentette be Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter.

prae.hu

Alain Seban, a Pompidou-központ elnöke "világpremierként" méltatta azt, hogy ezek az alkotások a híres múzeumból vándorútra kelve keresik fel a kisvárosokat. Patrick Bouchain építész a vásári és a cirkuszi sátrak stílusában tervezte meg a 650 négyzetméteres kiállítási teret biztosító építményt: ez három alumínium-acél modulból áll, és színes vászon borítja. Ott, ahol felállítják, három hónap alatt akár 75 ezer látogatót is fogadhat.

A bemutatott művek biztonságát különleges védőkeretek garantálják, a sátorponyvát pedig különlegesen megerősítik, hogy elkerüljék a betöréseket. Kívülről feltűnően színes lesz, belülről fehér.

Az első vándorkiállítás címe "A szín" lesz, a vándormúzeumban a Pompidou-központ kincseiből olyan mesterek művei lesznek láthatók, mint Fernand Léger, George Braque, Henri Matisse, Pablo Picasso, Alexander Calder és mások.

2011 októberétől először Chaumont városa fogadja a válogatást három hónapon át, aztán Cambrai, Boulogne-sur-Mer következik, majd l,Aquitaine, Le Havre és Aubagne kerül sorra.

"Meg vagyok győződve arról, hogy ez az emberi méretű múzeum képes lesz feloldani azok aggodalmait és félelmét, akik sohasem merik betenni lábukat a kultúra templomaiba" - mondta a tervet ismertetve Frédéric Mitterrand. Alain Seban ehhez hozzáfűzte: "A franciák fele még sohasem járt múzeumban. A mobil Pompidou-központ elébe megy ezeknek az embereknek".

A sátoros múzeumba ingyenes lesz a belépés. A művek felfedezésében szakértők és színészek segítenek a látogatóknak, hétköznapokon iskolások lesznek a múzeumsátor vendégei.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés