bezár
 

zene

2011. 06. 03.
Schiff András Schubert-interpretációját méltatta a Die Presse
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Schiff András Schubert-interpretációját méltatta pénteki számában a Die Presse című osztrák napilap, a zongoraművész bécsi koncertsorozatának záró előadása alkalmával.

prae.hu

Amikor az 1980-as években koncertezett a Wiener Konzerthausban, még "titkos tippnek" számított Schiff András. Ma az egyik legnépszerűbb zongoraművész, a barokktól a kortárs zenéig terjedő repertoárral - írta a kritika szerzője.

Legutóbbi nagy vállalkozása, a Beethoven-szonáták választóvonalat jelentenek Schiff munkásságában. Előadása kontúrosabb, a hangsúlyok erőteljesebbek, jobban előcsalogatja a dinamikai lehetőségeket. Eközben a játékát jellemző könnyedség, az elegancia iránti érzék és a legnehezebb ellenpontozások könnyed megfejtése nem szenvedett csorbát, sokkal inkább egy új elemmel gazdagodott az előadásmódja - állt a mértékadó osztrák konzervatív napilap cikkében.

A szerző elismeréssel szólt a koncert előadásmódjáról és a műsornak a figyelmet Schubert kései korszakára ráirányító összeállításáról egyaránt.

Könnyű lett volna néhány népszerű Schubert-szonátát csokorba szedni, Schiff ehelyett tudatosan a nehezebbik utat választotta - fogalmazott a kritikus. Dicsérte a Moments musicaux "sok új hangsúllyal fűszerezett, izgalmas előadását", és a két impromptuciklus "bámulatos tisztasággal, a részletekig kidolgozott artikulációjú", ugyanakkor "az ortodoxtól eltérő hangsúlyozású" előadását.

Ugyancsak elismerő kritikában emlékezett meg a Die Presse pénteken Mátyás István orgonista - Paul Gulda osztrák művész fiatal tanítványa - fellépéséről a Konzerthausban. Mátyás többek között Liszt Ferenc B-A-C-H fantázia és fúga című szerzeményét és Louis Vierne 6. orgonaszimfóniáját adta elő.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés