bezár
 

art&design

2011. 05. 31.
Múzeum nyílik Szarajevóban az ostrom borzalmairól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeum nyílik Szarajevóban a várost a délszláv háború alatt ért ostrom borzalmairól.

prae.hu

Egyesek szerint a napokban emberiesség elleni és háborús bűnök vádjával letartóztatott Ratko Mladic közelgő tárgyalása még inkább fontossá tette, hogy bemutassák az emlékeket.

A múzeum a véres ostrom kezdetének húszadik évfordulójára, 2012-re készül el. Az alakulóban lévő intézmény vezetői hétfőn - négy nappal a volt boszniai szerb hadseregparancsnok elfogása után - beszéltek terveikről.

Mint mondták, a bejelentést nem a 16 éve körözött tábornok letartóztatásához időzítették, az események sorsszerű alakulásáról van szó.

"Most, hogy Mladic kézre került, és sokféle kísérletet látunk a történtek átírására, érzékelhetjük, hogy mennyire fontosak ezek a visszaemlékezések" - fogalmazott a múzeum egyik képviselője, aki nagyon hamar elkezdte gyűjteni az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúval kapcsolatos dokumentumokat.

Suada Kapic azokra a véleményekre válaszolt kijelentésével, amelyek szerint Szarajevó 43 hónapig tartó, több mint 11 ezer halottat követelő ostroma legitim katonai akció volt.

Az 1990-es évek elején a boszniai főváros jelképpé vált, azoknak a lakosoknak a szimbólumává, akik három és fél évre bent ragadtak a városban víz, áram és élelem nélkül, miközben a környező magaslatokról állandó bombatámadás érte őket.

A támadást vádak szerint - a már szintén elfogott - Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök és katonai parancsnoka, Ratko Mladic ötlötte ki és irányította.

Mladicot Szarajevó ostroma mellett a srebrenicai mészárlással is vádolják, kiadatása várhatóan napokon belül megtörténik a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT).

"Úgy tűnik, hogy elfogásával véget ért egy korszak, és új fejezet nyílik, ami nagyon fontos a jövő generációinak" - fogalmazott Dino Mustafic, a 2012-ben nyíló múzeum igazgatója.

Az intézmény a Túlélés háza nevet viseli majd. Az emlékek között szerepelnek írásos dokumentumok, valamint 1400 filmfelvétel is. Ezek tanúk elbeszéléseit rögzítik.

A múzeum az ostromlott várost bemutató virtuális túrát is kínál az interneten.

Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek abba is, miként éltek együtt az ostrommal a városban ragadt emberek, és felvillannak az öröm - többek között egy esküvő - ritka pillanatai is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés