bezár
 

zene

2011. 05. 30.
Ismét hallhatók koncertek a Mátyás-templomban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az év végéig megint szól muzsika rendszerint szombat esténként a Mátyás-templomban, de decemberben a karácsonyi ünnepkör miatt minden hétvégén két-két hangversenyt is tartanak.

prae.hu

Bach, Händel, Vivaldi, Cherubini, Corelli, Telemann, Mozart, Schubert, Donizetti, Bizet, Gounod, Liszt és Franck muzsikája szólal meg az év végéig a budavári Mátyás-templomban.

A Magyar Virtuózok Kamarazenekar közreműködésével szervezik a hangversenyeket, a művészeti vezető Szenthelyi Miklós hegedűművész.

"A műsorválasztásnál magától értetődően tekintettel kellett lennem a helyszínre"- mondta el az MTI-nek Szenthelyi Miklós.

Figyelembe véve a templom igényeit a művek egyik része egyházzenei alkotás, a másik fele világi kompozíció, de természetesen a szerzők életművének szakrális indíttatású darabjai. Olyan művek, amelyek a templom miliőjébe jól illenek.

Ugyanakkor fontos szempont volt - jegyezte meg a Magyar Virtuózok alapító-vezetője - hogy a közönség számára vonzó darabok hangozzanak el. "Ez nem okozott nehézséget, hiszen a barokk irodalom olyan gazdag, így átiratokat sem kellett készítenünk."

A programok kétféle alaptípust képviselnek, az egyikben a Magyar Virtuózok Kamarazenekar kellő súllyal van jelen, a másikban az ének és a hangszerek, az orgona, hegedű, cselló és trombita a főszereplő.

Bár az egyházzenei alkotások között a kórusművek fontossága nem hangsúlyozható eléggé - vélte Szenthelyi Miklós -, énekkart sajnos nem tudnak felléptetni, hiszen a sorozat bizonyos mértékig vállalkozás, egy kórussal többet kellene próbálni, ez tetemes költséggel járna.

A jegybevétel határozza meg a sorozat jövőjét, vissza kell szoktatniuk a közönséget, hiszen a Mátyás-templom felújítása miatt szüneteltek a koncertek, az idegenforgalmi szervezetek érdeklődését is újra ki kell vívniuk. Mint a hegedűművész rámutatott, a fiataloknak, növendékeinek bemutatkozási lehetőséget ad a hangverseny széria.

Fellép többek között Tokody Ilona, Frankó Tünde, Kertesi Ingrid énekművész, Faludi Judit gordonka-, Borsodi László és Tóth László trombitaművész. Az orgonához Ella István, Hock Bertalan és Király Csaba ül.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés