bezár
 

színház

2011. 05. 28.
Marionett Hamlet – Bábszínház felnőtteknek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sarkadi Bence marionettművész előadásában vasárnap este a SÍN Kulturális Központban láthatják a nézők a Re:Hamlet című darabot; a művész kivételes feladatra vállalkozik, bábjaival Shakespeare Hamletjét mutatja be a közönségnek.

Az előadás feltevése és egyben végkövetkeztetése, hogy Shakespeare művészete jócskán túlmutat a szavak szintjén, a bábszínház pedig képes újraértelmezni és felerősíteni a drámai tartalmat - olvasható a produkció ismertetőjében.

Mint írják, Sarkadi Bence marionettművész és Szigeti Balázs rendező a látszat ellenére nem bánnak tiszteletlenül a világirodalom leghíresebb drámájával. Nem is tehetnék, hiszen mindketten Shakespeare-rel foglalkozó doktorjelöltek az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, nemcsak ismerik, hanem tanítják is Shakespeare drámáit. Éppen a mű iránti tisztelet és annak mélyreható ismerete az, amely megadja az alapot egy ilyen rendhagyó adaptáció létrehozására - mutatnak rá az előadás ismertetőjében.

A Hamlet Shakespeare leghosszabb drámája, és mint ilyen, első látásra nem kifejezetten bábszínházi anyag - írják, hozzátéve, hogy a bábszínház, különösen pedig a marionett műfaja nem bír el hosszú drámai szövegeket, de kevés olyan médium van, amely alkalmasabb lenne a verbális költészet képekre és szimbólumokra való lefordítására.
A művész előző, Figura ex machina című, szintén egyszemélyes produkciójában faragott marionettekkel előadott történetek kapcsolódnak laza füzérré. Az előadás bejárta a világot Görögországtól Ausztráliáig, Belgiumtól Spanyolországig, Kolumbiától Kanadáig.

Sarkadi Bence a Budapest Bábszínház Bábszínészképző Stúdiójában tanult. Dolgozott és játszott a világ számos pontján, munkáját számos díjjal elismerték.

"Saját készítésű bábjaival, megkapó játékával és egyedi ötleteivel új értelmezést nyer az általa képviselt műfaj" - írják a produkció támogatója, az Aulea Alapítvány MTI-hez eljuttatott ismertetőjében.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés