bezár
 

zene

2011. 05. 27.
Szolidaritási hangverseny Gödöllőn
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar EU-elnökség egyik legnagyobb szabású rendezvényét, az Ázsia-Európa Találkozó Külügyminiszteri Értekezletét (ASEM) Gödöllőn tartják június elején, a találkozót eredetileg a súlyos természeti csapást szenvedett Japánban rendezték volna meg. Az eseményhez kapcsolódva szolidaritási koncertet tartottak pénteken a gödöllői kastélyban.

prae.hu

A négyszáz fős hallgatóság a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Vonós Kamaraegyüttese, továbbá hazai és japán szólisták előadását hallgathatja meg. A műsorban többek között Liszt, Bartók, Kodály, Puccini, Bach, és Debussy ismertebb művei csendülnek fel.

Pontos adatok egyelőre még nem állnak rendelkezésre a jegyeladásból származó összegről. Az önkormányzat tervei szerint egymillió forintot fognak átutalni a Japán Nagykövetségnek, hozzájárulva egy óvoda építési költségeihez.

Péterfi Csaba, a helyi önkormányzat kommunikációs igazgatója az MTI kérdésére elmondta: "a hangverseny nem elsősorban a pénzről szól, hanem a japán néppel való együttérzésünk kifejezéséről.

Örömünkre szolgál, hogy a koncertbelépők és a támogatói jegyek egy napon belül elkeltek. A mostani alkalommal hagyományt szeretnénk teremteni, ezért a jövőben további hangversenyeket kívánunk rendezni"- fűzte hozzá az igazgató.

A hangverseny helyszínéül szolgáló belső lovardában most először rendeztek ilyen eseményt, mivel az a magyar elnökség végéig konferenciateremként szolgál.

Az est fővédnöke Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége és Ito Tecuo japán nagykövet, védnöke Gémesi György polgármester.

Az előadás előtti az ASEM-tagországok diplomatái a japán áldozatok emlékére és a magyar elnökség tiszteletére a Grassalkovich-kastéllyal szembeni Alsóparkban egy-egy japán cseresznyefát ültettek el.

A huszonöt csemetét az országok kicsinyített zászlói díszítették, a diplomatákat bagi népviseletbe öltözött néptáncos gyerekek kísérték a helyszínre.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés