bezár
 

zene

2011. 05. 27.
Szabó Balázs a nürnbergi ION orgonaverseny győztese
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabó Balázs első díjat nyert a nürnbergi ION orgonaversenyen, Németország legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő orgonafesztiválján. Az Internationale Orgelwoche Nürnberg ION idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját.

prae.hu

A verseny egykori győztesei mára Európa vezető orgonistái, akik szinte kivétel nélkül nürnbergi díjukkal alapozták meg karrierjüket. Különös öröm, hogy a 2011-es Liszt évben, a verseny történetében először ítéltek oda első díjat magyar orgonistának - közölte az MTI-vel Fassang László orgonaművész, egyetemi tanár, a zsűri tagja.

Liszt Ferenc születésének 200 éves jubileuma alkalmából a verseny programjában központi helyet foglaltak el a magyar zeneszerző művei. A hattagú nemzetközi zsűri három fordulón keresztül teljes anonimitásban értékelte a versenyzők muzikalitását, technikai felkészültségét és rátermettségét.

A versenybe beválogatott 14 orgonistának 300 év orgonazenéjével, három különböző orgonával, de leginkább a korlátozott felkészülési idővel kellett megküzdenie. A 200 éves és 60 éves kettős jubileum a verseny történetében egyedülálló eredményt hozott: a zsűri két első díjat adott ki, a második és harmadik díjat nem ítélték oda.

A két első díjazott, Szabó Balázs és Sebastian Küchler-Blessing a Sankt Sebald-templomban rendezett közös hangversenyét a Bajor Rádió egyenes adásban közvetítette. Szabó Balázs leginkább Liszt interpretációjával és Ligeti Hungarian Rock című művéből készített orgonaátiratával bűvölte el a közönséget.

A verseny győztesei a legrangosabb európai fesztiválokra kaptak koncertfelkéréseket, többek között Bécs, Ottobeuren, Freiberg, Zürich és Schwerin világhírű orgonáin.

Szabó Balázs orgonaművész diplomáját Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte, majd ezt követően Németországban és Olaszországban tanult tovább.

2010-ben szerezte meg az orgona mestere címet a würzburgi Zeneművészeti Főiskolán Christoph Bossert irányításával, Rómában és Trossingenben pedig az OrganExpert orgonaszakértői képzést zárta sikerrel.

Több nemzetközi orgonaverseny díjazottja, Miskolc nívódíjasa, Junior Prima díjas. Szabó Balázs vezetésével indul 2011 szeptemberében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen az orgonaszakértő képzés.

A budapesti közönség november 23-án hallhatja játékát a Művészetek Palotájában, ahol mesterével, Christoph Bosserttel Liszt és Bach műveiből adnak közös hangversenyt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés