bezár
 

art&design

2011. 05. 27.
Együttműködik az Emlékpont Múzeum és a szegedi bölcsészkar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Együttműködési megállapodást kötött pénteken a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeum és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara.

prae.hu

A megállapodás részeként a 2011-es tanévtől szorosabbá válik a szakmai, oktatási kapcsolat a szegedi egyetem és a kommunista diktatúra időszakát bemutató, feldolgozó oktatási-kulturális központ között.

Az egyedi tematikájú muzeális gyűjtemény az egyetem bölcsészkarának társintézményévé válik: a 20. századi magyar politika- és társadalomtörténet oktatásának kihelyezett helyszíneként és partnereként segíti a jövőben a - főként történelem szakos - hallgatók képzését.

A két intézmény nemcsak oktatási együttműködést alakít ki; a felek a közelmúlt tudományos feltárására közös kutatásokban, konferenciákban gondolkoznak.

A bölcsészettudományi kar dékánja, Csernus Sándor az MTI-nek elmondta: ezzel az együttműködéssel lehetőség nyílik gyakorlatorientált programok megvalósítására. Kitért arra, hogy akkreditáció előtt áll a kulturális örökség mesterszak.

Ennek két szakiránya lesz, az egyik a kulturális örökség védelme, a jogitól, a környezetvédelmin keresztül a szakmai védelemig, a másik pedig a kulturális diplomácia szakirány. Utóbbit olyan mesterszaknak szánják, melynél már a képzés során is megvannak a közvetlen gyakorlati pontok. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot a város mellett a megye és a Vajdaság művelődési intézményeivel is.

A hódmezővásárhelyi múzeum ennek keretében is sok segítséget nyújthat, de a kortárs történelem tanításához is sok információt szolgáltat és közös konferenciák, kerekasztal-beszélgetések színhelye lesz.

Az Emlékpont Múzeummal kialakuló együttműködés során a leendő tanárok megismerkednek majd a hódmezővásárhelyi anyaggal, de a több száz történészhallgató mellett más szakos diákoknak is nyújthat hasznos információkat.

A múzeumban ugyanis nagyon sok lehetőséget kínál arra, hogy megismerkedjenek a közelmúlt történetével, irodalmával, a régió történetével - közölte a dékán.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés