bezár
 

zene

2011. 05. 26.
Budapesti Wagner-napok hatodszor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Wagner Lohengrin című zenedrámáját mutatják be Fischer Ádám vezényletével, Marton László rendezésében június 9-én a Művészetek Palotájában a hatodik Budapesti Wagner-napokon. Idén először egy ifjúsági verzióval is készülnek: Hamar Zsolt zeneszerző-karmester, Novák János rendező és Fábri Péter dramaturg készítette el a mű kamaraváltozatát A hattyúlovag címmel.

prae.hu

Két alkalommal látható a Fesztivál Színházban a Lohengrin gyerekeknek alcímű produkció, június 4-én és 5-én, ennek központi személyisége Elza lesz és egy kamaszlány felnőtté válását is bemutatja - részletezte Csonka András vezérigazgató-helyettes az eseményt beharangozó csütörtöki tájékoztatón.

"Ez az egyik kedvencem" - emelte ki Káel Csaba vezérigazgató, akinek a tervei között más operák ifjúsági változatának színre segítése is szerepel. A Budapesti Wagner-napok a ház egyik márkajele, ezért fejlesztésével kapcsolatban sem állnak meg.

Idén - mint fogalmazott - három olyan Wagner-alkotás lesz színen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, amelyek mindegyike az emberi lét lényeges és örök kérdéseit feszegeti. Hit és szerelem viszonyát transzcendentális eszközökkel eleveníti meg a muzsika.

Egy ilyen sorozat - Lohengrin, Parsifal, Trisztán és Izolda - képes a jelen számára érvényesen és teljességében felmutatni a válaszokat.

Fischer Ádám karmester, a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetője ehhez kapcsolódva felidézte: a fesztivál létrehozásával nem csupán az volt a céljuk, hogy világhírű énekesekkel és a hagyományostól eltérő nézőpontból interpretálják a Wagner-operákat, hanem az is, hogy - ahogy a világ fontos zenei központjaiban - Budapesten, a Müpában is jöjjön létre egy izgalmas alkotóműhely.

Marton László rendező csupán annyit árult el az előadás részleteiről, hogy a Lohengrin történetet a maguk módján szeretnék elmesélni.

Benedek Mari jelmeztervei viszont arról tanúskodnak, hogy az előadásban a szereplőket először a szürke szín jellemzi, amint megérkezik a hattyúlovag, Parsifal fia, Lohengrin és vele a költészet, úgy válik a kép színessé.

A Lohengrint a Magyar Állami Operaházzal koprodukcióban mutatják be. Horváth Ádám miniszteri biztos felidézte, hogy a 2006-os Parsifal-premier milyen meghatározó élménye. Ez is hozzájárult véleménye kialakításához: a Müpában is lehet, sőt kell operát játszani.

A Lohengrin sztárvendége Fritz Burkhard váratlanul súlyosan megbetegedett, de szerencsére Lohengrin neves magyar megszemélyesítője, Kovácsházi István megnyerhető volt az előadásokra.

A magyar tenor a Mannheimi Operaházban az elmúlt évadban sokat énekelte a szólamot. Mellette két világhírű szoprán lép fel Elzaként: Camilla Nylund és Ricarda Merbeth.

Ortrud a Budapesten jól ismert Petra Lang, valamint Németh Judit lesz. A Parsifal címszerepében és Tisztánként ismét hallható a magyar közönség kedvence, Christian Franz. Idén Evelyn Herlitzius lesz Izolda, Han-Hendrik Rootering Marke király, Kurwenal Tomasz Konieczny.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés