bezár
 

irodalom

2011. 05. 26.
Pilinszky költészete fiataloknak CD-n
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Énekelt és szavalt Pilinszky-versekkel járja az országot, első sorban a középiskolákat Orbán György és Kovács Gábor öt esztendeje, műsorukból a költő születésének 90. és halálának 30. évfordulója alkalmából jelent meg CD Egy szenvedély margójára címmel.

prae.hu

Orbán György az MTI-nek elmondta: a kettős évforduló adta az alkalmat, Pilinszky hiányának érzékelése a belső indíttatást, hogy verseinek mondott és énekelt, Kovács Gábor által megzenésített interpretációit CD-n megörökítsék. A lemez anyagának alapját azonos című közös műsoruk adja, amellyel immár ötödik esztendeje járják az ország középiskoláit, irodalmi kávéházait, klubjait.

Az előadó kiemelte: Pilinszky János a maga idejében, azaz a 60-70-80-as években rettenetes űrt töltött ki, de azt érzik, hogy mára ez hatványozottan igaz. Az értékvesztettség, a kilátástalanság, a magára maradottság, az, hogy nem talál az ember kapaszkodót, izolálódik, mind igaz.

A Pilinszky-szövegek rettenetesen "nehezen adják meg magukat".

Ilyen "egyhúrú" költészettel nehéz úgy zenélni, hogy 50 perc múltán is szívesen hallgassa a közönség, "de akárhol vagyunk, mindig tökéletesen együttműködik a közönség, pedig nem történik semmi, csak két fazon leül egy-egy fekete székre, egyik beszél, a másik gitározik és énekel" - fogalmazott Orbán György. Mint mondta, legutóbb a szekszárdi börtönben tartottak Pilinszky-estet, ahol ugyanezt tapasztalták.

Leggyakrabban középiskolákban fordulnak meg, a most megjelent lemezt is ennek a korosztálynak szánják elsősorban.

"Meggyőződésünk, hogy megjelenő munkánk nyomán a majdani, reménységünk szerint elsősorban fiatal hallgatóság lelkében új utak nyílhatnak meg a Pilinszky-irodalom számára.

Ezt a szándékunkat szeretnénk megerősíteni a megjelenést követően a megye és a Kárpát-medence lehetőleg minél több középiskolájában, színházában, irodalmi pódiumán szervezett lemezbemutató fellépéssel" - mondta Orbán György.

A lemezt a szekszárdi Babits Kiadó gondozta. A borító Tepes Ferenc Munkácsy-díjas tervezőgrafikus munkája, melyhez Móser Zoltán fotóművész bocsátotta rendelkezésre Pilinszky Jánosról készült portréját. A hangfelvételek Kalocsán készültek, a CD-t pénteken, Pilinszky János halálának 30. évfordulóján mutatják be a szekszárdi Német Színházban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés