bezár
 

színház

2011. 05. 26.
Kezdődik az újvidéki kortárs drámafesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtökön kezdődik Újvidéken a szerbiai kortárs dráma egy héten át tartó fesztiválja, az 56. alkalommal megszervezett Sterija Játékok.

Szkéné színház

A megnyitót az újvidéki Szerb Nemzeti Színház előterében tartják, ahol a Színház a fotóművészetben című nemzetközi triennále díjátadóján Molnár Edvárd, a Magyar Szó című délvidéki napilap fotóriportere átveszi a Szerbiai Fotószövetség ezüstérmét a The Beach című előadásról készült fotósorozatáért. A több díjat is elnyert darabot a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház 2009-ben tűzte műsorára.

A fesztivál programja ezután a Szerb Nemzeti Színház színpadán folytatódik, ahol a közönség a Jugoszláv Drámai Színház előadását nézheti meg - írja a Magyar Szó csütörtöki számában.

A május 26-tól június 3-ig tartó színházi fesztiválra összesen hét országból érkeznek előadók. A szerbiai színészeken kívül Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Szlovéniából, Svájcból, Lengyelországból, sőt Japánból is érkeznek vendégek.

Az idei program a Határok alcím köré szerveződik. Az előadások olyan témákkal foglalkoznak, amelyek "az átgondolást, a megfontolást, a sebek bizonyos fokú fertőtlenítését vonják maguk után" - írja a lap.

A programban szereplő előadások közül ugyanis több kapott már olyan jellegű elmarasztaló kritikát, amely a tabuk, a nemzeti múlt, a közelmúlt, a dicső háború megsértésének ürügyével támadta a rendező választását.

Ezen előadások közé tartozik a szabadkai Gyávaság (Kukavicluk), a megnyitón színpadra kerülő, belgrádi YU-ban születettek (Rodeni u YU) vagy a ljubljanai Legyen átkozott, ki hazáját elárulja (Proklet bio izdajica svoje domovine).

A fesztiválon premiert is tartanak: június 2-án mutatják be Dusan Kovacevic saját rendezésű Szűkcipős élet (Zivot u tesnim cipelama) című darabját.

Az előadásokat a Szerb Nemzeti Színház kis- és nagytermében, az Újvidéki Színház nagytermében, a NIS-Gazprom Neft székházának színháztermében és az újvidéki Színművészeti Akadémián játsszák.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés