bezár
 

építészet

2011. 05. 26.
A Hattyúház tervezője, Nagy Ervin az új főépítész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nagy Ervin építészt nevezte ki országos főépítésznek Pintér Sándor belügyminiszter.

prae.hu

Nagy Ervin a miniszter előtt letette az esküt, s az államtitkárságon belül működő országos főépítészi irodán belül folytatja tevékenységét, főosztályvezetői rangban - erősítette meg az MTI-nek Szaló Péter építésügyi helyettes államtitkár.

Az országos főépítészi címet és feladatkört az előző kormányzat idején hozták létre. Első ízben Fegyverneky Sándor töltötte be ezt a pozíciót, aki jelenleg minisztériumi tanácsadói munkakörben dolgozik tovább. Nagy Ervin vezeti a központi építészeti-műszaki tervtanács üléseit, s országos főépítészi minőségében vesz részt a Magyar Építész Kamara pénteki közgyűlésén is.

Nagy Ervin a magyarországi szerves építészet egyik legismertebb képviselője, korábban Balatonakarattya és a XII. kerület főépítészeként is dolgozott. Pályafutását a VÁTI-ban, Makovecz Imre műtermében kezdte, s a rendszerváltozás idején egy svédországi építészirodánál folytatta.

1990-ben alapította meg a Kupola Építészirodát. 2005-től Magyar Művészetért Alapítvány kurátora és a Magyar Művészeti Akadémia tagja.

2003-ban elnyerte a Magyar Művészetért díjat, 2004-ben a Magyar Művészeti Akadémia aranyérmét, 2006-ban pedig az Alternatív Kossuth-díjat. Főművének a Hattyúházat tekintik, de a fővároson kívül tervezett Csurgón, Somogysámsonban, Sárospatakon, Tatabányán, Letenyén, Ceglédpusztán, Balatonfűzfőn, Esztergomban, Zircen, Kunágotán, Leányfalun, Balatonalmádiban és Szentendrén is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés