bezár
 

art&design

2011. 05. 25.
GrafiTri Miskolcon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A XXV. Miskolci Grafikai Triennálét rendezi meg a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum. Az öt tárlatot felvonultató kiállítás-sorozatot június 11-én nyitják meg az érdeklődő közönség előtt.

A grafikai biennálék – 2008-tól triennále – sorozata 1961-ben indult el Miskolcon Feledy Gyula szervező tevékenysége nyomán. A művész jelentős szerepet töltött be a magyar grafika megújításában, a miskolci képzőművészeti élet felpezsdítésében, a szellemi műhely megteremtésében. Kondor Béla, Rékassy Csaba, Lenkey Zoltán, Würtz Ádám és a többi jeles grafikus kapcsolódása kitüntetett hellyé tette Miskolcot. Talán nem véletlen, hogy a művészetpártolók a „grafika fővárosaként” emlegetik Miskolcot.

Az idei Triennále egyfelől folytatja a félévszázados hagyományt; a szabad beadásos kiállítás áttekintést ad a szakma helyzetéről. Ugyanakkor a meghívásos kiállításon néhány markáns új tendenciára, elsősorban az ábrázolás problémájának újra és újfajta módon aktuálissá váló kérdésére hívja fel a figyelmet.

A kísérő kiállítások bemutatják a három évvel ezelőtti nagydíjast, Rácmolnár Sándort, áttekintik a Grafikai Biennále félévszázados történetét, és Petneki Áron gyűjteménye révén újra ízelítőt adunk a grafika történetéből.

A GrafiTri – XXV. Miskolci Grafikai Triennálé programjai szeptember 24-ig tartanak. 1. XXV. Miskolci Grafikai Triennále törzsanyaga (Rákóczi-ház: K-SZo 10-18); 2. Mimetikus szerkezetek (Rákóczi-ház: K-SZo 10-18); 3. A XXIV. Grafikai Triennále nagydíjasának kiállítása: Rácmolnár Sándor (Rákóczi-ház: K-SZo 10-18); 4. Fél évszázad nagydíjasai (Petró-ház:: H-Cs 8-16, P 8-14); 5. A grafika funkcióváltozásai VI. – Petneki Áron: Képpé tenni (Feledy-ház: K-SZo 10-16).

 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés