bezár
 

zene

2011. 05. 25.
Trónörökösök a színen - a klasszikus zeneművészet új generációja
2011-es koncertsorozat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Trónörökösök a színen című koncertsorozat idei első két hangversenyén a Starlet Music Management három kiváló, fiatal művésze, Baráti Kristóf (hegedű), (zongora), Fülei Balázs (zongora) és Várdai István (cselló) játszott, s aratott kirobbanó sikert az MTA Dísztermében. Június 5-én pedig Farkas Gábor zongoraművész ad Liszt-estet az MTA Budavári Dísztermében.

prae.hu

2011. június 5-e, vasárnap, 19:30
MTA Budavári Díszterem (1014 Budapest, Országház u. 28.)

Farkas Gábor zongoraművész Liszt estje

Műsor:
A Villa d’Este szökőkútjai
123. Petrarca szonett
Sposalizio
Il penseroso
Velence és Nápoly

szünet

VIII. magyar rapszódia
III. magyar rapszódia
XI. magyar rapszódia
V. magyar rapszódia
XII. magyar rapszódia

További információ, jegyvásárlás:
www.jegymester.hu

Farkas Gábor zongoraművész

Farkas Gábor ötéves korában kezdett zongorázni. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzését követően tanulmányait a művészdiploma megszerzéséig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatta. Jelenleg az egyetem tanársegédje, illetve a doktoriskola hallgatója.

Tehetségét itthon és külföldön egyaránt elismerik, ezt egyebek között olyan díjak bizonyítják, mint a 2009 őszén Weimarban megrendezett Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny 1. díja, a közönségdíj és a legjobb Haydn-interpretációért járó díj, korábban a Magyar Rádió Országos Zongoraversenyének 1. helyezése (2003-ban), a Karlstadti Greta Erikson Nemzetközi Zongoraverseny 2. helyezése, valamint a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 3. díja 2001-ben, a Baden bei Wienben 2000-ben rendezett Bartók Béla Zongoraverseny 1. díja.

Farkas Gábor a szakma mellett a közönséget is meghódította, sikeres koncerteket adott Bécsben, Berlinben, Stuttgartban, Strassbourgban, Firenzében, Párizsban, Moszkvában, Helsinkiben, Pozsonyban, Calgaryban és Tokióban. Vendégművésze volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, a berlini International Piano Forumnak és a gödöllői kastélyban rendezett Liszt Fesztiválnak.

Tudását az utóbbi években olyan kiváló, elismert professzorok mesterkurzusain tökéletesítette, mint Nádor György, Rados Ferenc, Frankl Péter, Rolf Dieter Arens, Jan Wijn, Brigitte Engerer, valamint William Grant Nabore.

2004-ben Pro Európa Ösztöndíjat kapott, 2001-ben az Európai Kultúra Alapítvány Ösztöndíjában részesült, 2000-ben pedig elnyerte a Liszt Ferenc Ösztöndíjat. 2008 novemberében Prima Junior Díjat vehetett át, majd 2009. március 15-én megkapta a legígéretesebb ifjú zeneművésznek járó Márciusi Ifjak állami kitüntetést, májusban pedig Gundel Művészeti Díjjal ismerték el.

An Evening with Liszt című albuma, amely 2008 novemberében jelent meg a Warner Music Hungary gondozásában, elnyerte a Liszt Ferenc Társaság 2009. évi Liszt Ferenc Nemzetközi Lemeznagydíját.

Farkas Gábor 2010. március 15-én Liszt Haláltáncát játszotta a pécsi Pannon Filharmonikusokkal. 2011. január 22-én, a Liszt-évad nyitókoncertjén lépett fel a Művészetek Palotájában, Kocsis Zoltán vezényletével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, ez a következő hanglemeze lesz a Warner kiadónál. Számos koncertmeghívást kapott Európa és Ázsia számos országába.

Első, An Evening with Liszt című albuma jelentős kritikai sikert aratott, ennek köszönhetően felkérést kapott Liszt összes zongora-versenyművének a felvételére, a tervek szerint az album a 2011-es Liszt-évadra jelenik meg a Warner kiadónál. A Chopin- és a Liszt-évad koncertjein szólókoncerteket is ad a Művészetek Palotájában.

Farkas Gábor

2011. július 17. vasárnap, 20:00
Tihanyi Szabadtéri Színpad

A három budapesti hangversenyt az idén negyedik is követi július 17-én, a Tihanyi Szabadtéri Színpadon. A fiatal zenészek az idén a hazai zenei élet néhány idősebb kiválóságával játszanak, vagy éppen ők maguk foglalkoznak még ifjabb tehetségekkel, majd közös zárókoncertet adnak Tihanyban, július 17-én 20 órától.

A műsoron:

A. Vivaldi: h-moll versenymű négy hegedűre
A. Vivaldi: g moll versenymű két csellóra
J.S. Bach: VI. brandenburgi verseny
Tihanyi László: Triptichon breve (Preludium – Invocatio – Postludium) a fellépő művészek felkérésére komponált mű (ősbemutató)
Dubrovay László: Szóló hegedűre No. 1
C. Davidoff: Hymne
Sz. Prokofjev: Andante
B. Britten: Simple Symphony

Várdai István – cselló, Baráti Kristóf – hegedű, Bársony Péter – brácsa, valamint a hangversenyt megelőző egyhetes hangszeres mesterkurzus (www.tihanyzeneinapok.hu) legtehetségesebb diákjaiból alakult kamarazenekar

Jegyek a helyszínen, a koncert előtt vásárolhatók.

 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés