bezár
 

zene

2011. 05. 24.
A Sc.Art zenés űrprodukciója Bernben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A svájci fővárosban lép fel szerdán a kozmikus eredetű hangokra épülő elektronikus kortárs zenét játszó Sc.Art együttes; a berni esemény a magyar EU-elnökséget kísérő kulturális rendezvények sorába illeszkedik.

prae.hu

"Az esemény házigazdája a berni magyar nagykövetség, a helyszín egy régi malomból átalakított mozi és kultúrcentrum, az Aare folyó partján fekvő Cinematte.

A meghívottak között vannak a svájci kormányzat, parlament és diplomáciai testület, valamint helyi kulturális és társadalmi élet képviselői" - mondta Márton András, a zenekar vezetője kedden az MTI-nek. A koncerten a Kiégő Izzók multimédiás csoport fog vetíteni.

A zenész elmondta, hogy a fellépésen A jól temperált univerzum címmel 2009 végén megjelent lemezük anyagát fogják előadni. Hozzátette: készülőben van egy új Sc.Art-produkció is, amely nem kozmikus lesz, hanem a földi atmoszférára épül, de ezzel valószínűleg csak jövőre jelentkeznek.

A tudomány és a művészet angol mozaikszavát viselő Sc.Artot Márton András, a KFT dobosa hozta létre ifj. Kurtág György kortárs zeneszerző, billentyűs, valamint a szintén a KFT-ből ismert II. Lengyelfi Miklós basszusgitáros bevonásával 2009-ben. A Sc.Art kozmikus eredetű hangokat használ fel, ezeket részben eredeti változatukban játsszák le felvételről, részben hangszereken reprodukálják a hangokat, illetve az azok által inspirált hangzásokat.

Ezeket a kozmikus hangokat a NASA által felbocsátott különböző űrszondák rögzítették a világűrben, például a Jupiter közelében, a Szaturnusz forgásának hangját, a Titán holdra leereszkedő űrszonda süvítését, a Föld légkörének ütköző elektronok hangját. A hangok egyrészt zörejek, másrészt különböző algoritmusok segítségével hallhatóvá tett zenei hangok, köztük a mikrohullámú háttérsugárzás hangja, ami az ősrobbanás nyomán keletkezett.

A jól temperált univerzum című lemez az év hazai kortárs komolyzenei albuma lett a tavalyi Fonogram-díjkiosztón.

A Sc.Art fellép az idei Múzeumok éjszakáján a Műcsarnokban, június 18-án pedig a Fényművészeti Fesztiválon is játszik az egri Dobó téren.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés