bezár
 

zene

2011. 05. 24.
MÁV Szimfonikusok: A walesi bárdok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karl Jenkins Walesben élő brit zeneszerző kantátát komponált Arany János balladájára. A walesi bárdok ősbemutatóját június 21-én, a zene ünnepén a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartják. Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója a következő évad terveiről is beszélt az MTI-nek.

prae.hu

A száz válogatott magyar kórusénekest és mintegy félszáz walesi, illetve angol énekest, valamint a MÁV Szimfonikusokat a szerző vezényli. "A darab és kottája elkészült, a közreműködők a művészeti vezetőnk, Takács-Nagy Gábor irányításával tanulják az alkotást" - mondta el az MTI-nek Lendvai György igazgató.

"Sokan kíváncsiak a műre, ezért a bemutató előtt tartunk egy nyilvános főpróbát, amelyre szeretnék meghívni az együttes fenntartójától, a MÁV-tól néhány száz vendéget, akik így elsőként ismerhetnék meg a kantátát."

A 47 perces, kilenc tételből álló szimfonikus ballada előbb Magyarországon szólal meg más koncerthelyszíneken. A mű iránt a környező országokban máris komoly érdeklődés mutatkozik. Az ősbemutató után európai, sőt amerikai körútra is kívánják indítani A walesi bárdok kantátát.

Elkészült a zenekar programja a következő évadra. Lendvai György szerint csupa rangos művész fogadta el a meghívásukat a kamarazenei sorozatukra, amelyet a Festetics-palota Tükörtermében rendeznek. A Bécsi Filharmonikusok szólamvezetője, Nagy Róbert gordonkaművész a zenekar cselló-együttesével lép fel.

Két koncertet vezényel itt Takács-Nagy Gábor, az egyiken Giovanni Guzzo lesz a koncertmester, aki Gustavo Dudamel zenekarának első hegedűse volt, most szólókarrierbe fogott. Egy másik műsort Kelemen Barnabás vezényel, felesége, Kokas Katalin lesz az est szólistája.

Baráti Kristóf a sorozat utolsó hangversenyét nemcsak bepróbálja a muzsikusokkal, hanem Bach d-moll kettősversenyét koncertmesterével, Mozart Sinfonie Concertantéját pedig a brácsaszólam vezetőjével adja elő.

"A zenekar alapítójáról, Szőke Tiborról elnevezett Mesterbérletünk estjei a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben hangzanak el.

Szokás szerint a sorozat első koncertjén egy jeles magyar énekesnő - ezúttal Wiedemann Bernadett - a vendégünk. Bartók Brácsaversenyének csellóra átírt változatát Várdai Istvánnal játsszuk. Sosztakovics Jazz szvitjét az Olasz Kultúrintézetben szólaltatjuk meg.

Itt lesz az Erdélyi Miklós bérletben egy másik alkalommal karmesterünk, a világhírű kínai zeneszerző, Muhai Tang. És örömmel mondhatom: jön hozzánk vezényelni a kiváló Csaba Péter" - részletezte az igazgató. - A Brahms estünket Kocsis Zoltán vezényli, szólistája pedig Alexander Markov hegedűművész lesz."

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés