bezár
 

zene

2011. 05. 24.
Kötélhúzás a Salzburgi Húsvéti Fesztivál körül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az idei Salzburgi Húsvéti Fesztivál után a Berlini Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója, Sir Simon Rattle váratlanul bejelentette, 2013-tól nem kívánnak a fesztiválon dolgozni. A kérdés továbbra is nyitott, kik vegyék át a berliniek szerepét?

prae.hu

Felvetődött: a Salzburgi Nyári Játékok első számú együttese, a Bécsi Filharmonikus Zenekar vállalja a feladatot.

Salzburg város, a tartomány, az idegenforgalmi vezetők, a Herbert von Karajan Alapítvány és a mecénások szövetsége egyetért abban, hogy a döntést nem lehet túl sokáig halogatni, hiszen közeledik 2017, a jubileumi esztendő: 50 évvel korábban alapította a Salzburgi Húsvéti Fesztivált a Berlini Filharmonikusok legendás karmestere, Herbert von Karajan.

Az összefonódás a tavaszi és nyári fesztivál között - a bécsiek felkérése többek szerint ezt jelentené -, nem opció - jelentette ki Herbert Scharfetter, a felügyelő bizottság elnöke. Egy biztos: a húsvéti fesztiválnak nyitott szellemű, magas minőségű, nemzetközi jelentőségű eseménynek kell maradnia.

Fejtörést okoz, hogy 2012-re a Parsifalt tűzték ki és egyáltalán nem biztos, hogy ezt a vállalást a Berlini Filharmonikus Zenekar teljesíti. Lázasan keresik azokat az előadókat, akik minőségi cserét jelenthetnének és megmentenék a produkciót.

A támogatók nevében Michael Berger Sandhofer úgy vélte, nem valószínű, hogy a gyors csere megnyugtatná a szponzorokat és a támogatókat. Hozzátette: nagyon szereti a Berlini Filharmonikusokat, de arrogáns lépésnek tartja hirtelen távozásukat.

A Bécsi Filharmonikusok tavaszi szereplését nem pártfogolja, ide olyan zenekar kell, amelynek előadásmódja nem csupán Bécsben és Berlinben felel meg a közönségnek. A húsvéti fesztiválnak egyedülállónak és exkluzívnak kell lennie.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés