bezár
 

zene

2011. 05. 23.
Magyar-horvát népzenei koncert Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Égi hangok címmel magyar-horvát népzenei koncertet tartanak kedden este a Belvárosi Szent Mihály templomban két énekes, Lovász Irén és Lidija Bajuk közreműködésével, a magyar EU-elnökség tiszteletére.

prae.hu

A produkcióban régizene, népdal, európai muzsika, magyar, horvát és szakrális zene egyaránt szerepel. A két ismert énekesnőt saját triója kíséri, a műsor kétszer 40 perces lesz, a belépés díjtalan.

Lidija Bajuk népdalénekes horvát népénekeket, hazája zeneszerzőinek dalait, költőinek verseit adja elő, Lovász Iréntől, aki az elmúlt években kétszer is énekelt a zágrábi katedrálisban, régi magyar szakrális témájú népdalokat, latin ambrozián énekeket, olasz és katalán templomi himnuszokat hallhatnak a nézők - mondta Melinda Adam, a budapesti horvát nagykövetség munkatársa hétfőn az MTI-nek.

Lidija Bajuk a magyar határhoz közeli Csáktornyán (Cakovec) született 1965-ben. Énekes, dalszerző, költő, a zágrábi egyetem bölcsészettudományi karán néprajzból és antropológiából szerzett diplomát. Tradicionális népi énekeket gyűjtött a Muraközben, verseket ír és meséket, amelyek alapja a horvát folklór és a szláv mitológia. A Horvát Írószövetség tagja. Eddig hat önálló verseskötete jelent meg, ezekből többet lefordítottak angol, francia, olasz és spanyol nyelvre. Tizenhárom albumot készített, az elsőt 1994-ben Archaikus énekek címmel, amely kultlemez lett Horvátországban.

Lovász Irén népdalénekes a Károli Gáspár Református Egyetem docense. 1984-ben diplomázott Szegeden néprajz szakon, doktori disszertációját a szakrális kommunikációról, a népi imádságokról írta.

Égi hang címmel lemeze is megjelent a szakrális magyar népköltészetből középkori gregorián dallamokkal, zsoltárokkal.

Lidija Bajuk és Lovász Irén a budapesti koncert után - a közös kulturális program keretében - fellép Zágrábban, Varasdon (Varazdin), Lubenicén, Osorban, Zadarban (Zára), Dvigradban és Opatiján (Abbázia) is. Magyarországon Budapest után Esztergom következik, majd Nyírbátor, Pannonhalma, Győr és Pécs.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés