bezár
 

irodalom

2011. 05. 23.
Orbán Ottóra emlékeznek a PIM-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 2002-ben elhunyt Orbán Ottó költőre, íróra, műfordítóra emlékeznek kedd este a Petőfi Irodalmi Múzeumban abból az alkalomból, hogy a Kossuth-díjas alkotó a napokban ünnepelte volna 75. születésnapját.

prae.hu

Az esten több fiatal költő - Szabó T. Anna, Tolvaj Zoltán, Oravecz Péter -, valamint a középgenerációhoz tartozó Kántor Péter beszélget Lator László költővel, irodalomtörténésszel.

"Azokkal beszélgetek, akik kötődtek hozzá. Mesélnek a kapcsolatukról, ami Orbán Ottóhoz fűzte őket és egy-egy vers is előkerül majd" - mondta Lator László az MTI-nek, hozzátéve: a rendezvényen Sebő Ferenc zenész játszik vélhetően a költő gyerekverseiből, Szikszai Rémusz színművész pedig szavalni fog.

Lator László elmondta: Orbán Ottóról életében és halála utána sokat beszéltek, ám "mostanában mintha elfelejtették volna".

Az irodalomtörténész szerint a felejtés sajnos "általános tünete az irodalmi közéletnek", ugyanez történik Jékely Zoltán vagy éppen Weöres Sándor életművével is.

"Ez a mai kor sajátossága, noha a mi nemzedékünk nem felejtette el a Nyugat első vagy a második nemzedékét" - fogalmazott Lator László, majd kiemelte, szerencsére több olyan fiatal költőt is ismer, akinek fontos az elődök életműve.

Orbán Ottóról úgy vélekedett: az egyik legnagyobb erénye éppen az, hogy nem sorolható be semmilyen irányzatba. "Egy időben a legvadabb avantgárdot követte, majd erősen hatott rá az akkori kortárs angol nyelvű költészet" - mutatott rá az irodalomtörténész, majd arról is beszélt, hogy Orbán Ottó a szabadversek mellett a kötött formákat is gyakran használta verseiben, műfordításaiban.

"A posztmoderneknek nem volt elég posztmodern, az avantgárdoknak pedig nem volt elég avantgárd" - fogalmazott Lator László. "Egy tigris bajszát cibálta" - idézte Orbán egyik mondatát, majd magyarázatképp kifejtette: a költő előszeretettel sértegette verseiben az irodalmi közízlést, közéletet.

"Ha verseinek belső lényegét szeretném jellemezni, azt mondanám egzisztencialista lírát művelt" - magyarázta az irodalomtörténész, aki szerint a költő főleg saját sorsát, szenvedését írta meg verseiben.

Gyakori témája volt a második világháborúban szerzett emlékei vagy azok az évek, amelyeket félárvaként töltött a Sztehlo Gábor vezette intézetben. "Sajnos fiatalon súlyos beteg lett. A költészetet így neki arra is kellett, hogy elutasítsa, kisöpörje magából a fájdalmat, szenvedést" - tette hozzá.

Orbán Ottó 1936. május 20-án született Budapesten, a Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alapította gyermekotthon, a Gaudiopolis lakója volt 1945 és 1950 között.

1956-ban felvették az ELTE magyar-könyvtár szakára, de három szemeszter után idegösszeroppanást kapott, s már nem tért vissza az egyetemre.

1958-tól szabadfoglalkozású író, 1981-től a Kortárs rovatvezetője, 1990-től főmunkatársa, 1998-tól az Élet és Irodalom munkatársa volt.

1987-ben meghívott tanárként a St. Paul-i Hamline Egyetemen és a Minnesotai Egyetemen tartott előadásokat. 1989-től a Magyar PEN Club alelnöke, 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja volt.

Főleg angol és spanyol költőket fordított. Művészetéért 1973-ban és 1985-ben József Attila-, 1974-ben Graves-díjat kapott, 1986-ban Déry Tibor-jutalomban részesült, 1987-ben a Radnóti Miklós-díjat, 1990-ben a Weöres Sándor-díjat nyerte el.

1992-ben kimagasló költészeti tevékenysége elismeréseként Kossuth-díjat kapott, 1997-ben pedig több évtizedes alkotói tevékenységéért a MAOE (Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete), valamint a Soros Alapítvány Életműdíjában részesült. Orbán Ottó 2002. május 26-án hunyt el.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Horváth Iván (1948-2024)
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés