bezár
 

zene

2011. 05. 22.
Liszt nagysága előtt hajtottak fejet Los Angelesben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Koncerttel, kiállítással, szemináriummal emlékeztek meg Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról a hét végén a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban.

prae.hu

Az emlékestet az európai uniós elnökségi programsorozat keretében rendezte a Los Angeles-i magyar főkonzulátus.

Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul megnyitójában emlékeztetett arra, hogy Liszt Ferenc, a zseniális zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus megelőzte korát, már két évszázada is a mai értelemben vett modern művész volt. A zeneművészetre gyakorolt hatását senki sem vonhatja kétségbe, ezért méltán lehetnek büszkék a magyarok egykori honfitársukra.

A szemináriumon öt elismert szakember tartott előadást. Neszlényi Judit zongoraművész és zeneszerző Liszt emlékének mai hatásairól beszélt. Azt hangsúlyozta, hogy mára már Liszt művészetét világszerte elismerik. Neszlényi, mint a Los Angeles-i Liszt zongoraverseny egyik alapítója kiemelte, hogy a versenyen immár 1990 óta legnagyobb részben ázsiai származású zongoratehetségek vesznek részt.

Walter Arlen professzor, egyetemi tanár, aki több mint 20 éven át a Los Angeles Times zenekritikusa volt, doborjáni (Liszt ausztriai szülőfaluja, Raiding) emlékeiről beszélt. Michael Lamkin professzor, a Claremont Orchestra karnagya Liszt és az Esterházy családok kapcsolatát ismertette. Wojciech Kocyan professzor, zongoraművész Liszt művészetének hatását elemezte a mai modern zenére. Kiemelte, hogy Liszt markáns zenei hatása nélkül aligha csodálhatnánk Wagner zenéjét. Mark Alan Hilt, a világhírű kaliforniai Jacaranda Music Society zenei igazgatója a Via Crucis művet elemezte. Liszt e művét nemrégiben Hilt maga játszotta el Los Angeles egyik nagy koncerttermében.

A szemináriumot követően a közönség Liszt életét bemutató kiállítást tekinthetett meg.

Gábos Judit zongoraművésznő koncertjének műsorán a Legenda No.2., a B-moll ballada és három Liszt Verdi-parafrázis, köztük az Ernani és a Rigoletto szerepelt. Az ovációval fogadott előadás az elmúlt időszak legsikeresebb helyi koncertjeit gazdagította - tájékoztatta a Los Angeles-i magyar főkonzulátus az MTI-t.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés