bezár
 

art&design

2011. 05. 21.
Két friss londoni tárlat: Tracey Emin és Egon Schiele művei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyers, néha sokkoló szex a témája az e héttől Londonban látható két kiállításnak is: Tracey Emin, a Young British Artists kortárs mozgalom képviselője retrospektív anyaggal jelentkezett, Egon Schiele néhai bécsi festőtől pedig erotikus rajzok tekinthetők meg.

prae.hu

A kérdésre, ki a kedvenc alkotóművésze, a 47 éves Tracey Emin Egon Schielét, Edvard Munch-öt, Louise Bourgeois-t és Picassót nevezi meg. Egyes rajzai valóban emlékeztetnek a XX. század elején élt bécsi festő, Egon Schiele (1890-1918) aktjaira.

Egyes rajzok sokak számára ma is sokkolóan hatnak – ismeri be Richard Nagy műkereskedő, akinek londoni galériájában június 30-ig több mint 45 Schiele-rajz látható. A női aktok és a fiatal festő önarcképe száz évvel később is megőrizték meghökkentő hatásukat.

Schielénél és Tracey Eminnél egyaránt nyílt a nemiség. A brit művésznőnek a Hayward Galériában augusztus 29-ig látható Love is what you want (A szerelem, amit akartok) című kiállítása semmit sem hallgat el. Emin művészete nagyban táplálkozik életéből, amely bővelkedett sérülésekben is. Tizenhárom éves korában történt megerőszakolását viharos kamaszkor követte, fiatalon abbahagyta az iskolát, végül a Royal College of Artban szerzett diplomát 1989-ben. A művészi pályán olykor provokációkkal, de leginkább szenvedélyes munkával és vállalkozó szellemmel sikerült előrejutnia.

A brit művész tárlatán 170 kiállított műtárgy között látható tizenkét óriás falikárpit, egyfajta festett és hímzett patchwork, amellyel Emin az életét meséli el, egy furcsa filmben pedig egy kutyával vitatkozik.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés