bezár
 

art&design

2011. 05. 20.
Főúri enteriőr kiállítás Pápán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Főúri enteriőr kiállítás nyílt pénteken a pápai Esterházy-kastélyban: 267 millió forintos költséggel hét emeleti termet újítottak fel és rendeztek be a főúri család bútoraival, használati tárgyaival.

prae.hu

A beruházáshoz 185 millió forintot a Norvég Alap biztosított, a pápai önkormányzat önrésze 72 millió tett ki - mondta Áldozó Tamás (Fidesz-KDNP), Pápa polgármestere a tárlatvezetést és kastélytúrát követő sajtótájékoztatón.

Mint elhangzott, a százszobás kastély a hozzá tartozó hatalmas barokk pincével és váristállóval a magyar állam tulajdonából ki nem adható, országos védettségű műemlék. Eredeti pompájában látható többek közt az egykori fogadó szalon, a nádor terem, az ősök csarnoka, a vörös szalon, a nagyebédlő és több más elegáns szoba.

"A felújított terület 710 négyzetmétert tesz ki, és 1945 óta most először láthatóak újra eredeti szépségükben a termek" - mondta a polgármester.

A szalonok korhű (és bordó színű) kárpitozást, szőnyegezést kaptak, a fogadóterem egyik falán egy hatalmas festmény, ismeretlen alkotó műve található, a kép 1750 körül készülhetett és az akkori Pápát ábrázolja. Egy másik nagyméretű festményen - ugyancsak a XVIII. századból - a tallósi (Szlovákia) kastély és birtok látható. A termeket míves barokk asztalokkal, székekkel, cserépkályhákkal és porcelánokkal rendezték be.

Áldozó Tamás utalt arra, hogy nemrég előkerült számos darabja az egykori Esterházy szervizkészletnek is, benne fagylaltos kelyhek, likőrös, boros és pezsgős poharak a griffes grófi címerrel ellátva. Az 1800-as évek végén készült finom mívű poharak, kelyhek szintén láthatóak lesznek a kiállításon.

A széles, díszes folyosón a XVII. és XVIII. században élt pápai Esterházy főurak láthatóak tizenhat festményen, további 38 képet még a Nemzeti Múzeum őriz - mondta a polgármester. Áldozó Tamás köszönetet mondott az Iparművészeti Múzeumnak, a Nemzeti Galériának, a Veszprém Megyei Laczkó Dezső Múzeumnak, a herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-nek, valamint az Ajka Kristály Kft.-nek a termek berendezéséhez nyújtott ingyenes segítségért.

A látogatókat félóránként, csoportosan kalauzolják majd a termekben, a Pegazus Színház művészei pedig Moliére Tudós nők című művét adják elő. Az emeleti részt - a kastély északi szárnyát - modern vagyon- és tűzvédelmi technológiával is felszerelték, illetve vizesblokkokkal látták el.
A város vezetője még idén legalább 30 ezer látogatóra számít.

Emlékeztetett arra, hogy a keszthelyi Festetics-kastély után a most nyílt pápai Esterházy-kastély a második, ahol főúri enteriőr kiállítás látható. A Norvég Alapból elnyert pénzen kívül Pápa városa is kapott 1,9 milliárd forintos európai uniós támogatást a projekthez, ehhez az önkormányzat 300 milliót tesz hozzá. A kastély felújítása tehát folytatódik, és 2013-ig még háromezer négyzetméternyi belső terület újul meg - többek közt a kiskabinet-iroda, a hercegi lakosztályok -, de visszanyeri eredeti pompáját az U-alakú udvar, a park és az épület homlokzata is.

Felállítják a különleges látványosságnak számító kovácsoltvas barokk kaput is, amelynek az eredetijét Franciaországban készítették még az 1600-as években.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés