bezár
 

zene

2011. 05. 20.
Budapesten tanácskozik a Pearle
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A budapesti Művészetek Palotájában tanácskozik pénteken az előadóművészeket foglalkoztató európai szervezeteket tömörítő Pearle (Performing Arts Employers Associations League Europe). Szombaton a szervezet következő évekre érvényes stratégiájáról beszélnek és tisztújítást is tartanak.

prae.hu

Elsősorban olyan témákat tárgyalnak e két napon, amelyek a három esztendeje kirobbant, és az előadóművészetet nagyon nyersen sújtó válság kapcsán vetődnek fel: a közpénzek csökkenésének, illetve felhasználásának kérdéseit.

A súlyos problémákat felvető tanácskozást azonban könnyed megnyitó előzte meg pénteken.

A Pearle története során először "társasági muzsikával" kezdődött az esemény: Pröhle Gergely, a Külügyminisztérium államtitkára zongorán, Popa Péter, a Magyar Szimfonikus Zenekari Szövetség főtitkára hegedűn, Mérey Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója pedig csellón játszva szólaltatta meg Haydn G-dúr triójának rondó tételét.

Házigazdaként Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója üdvözölte a megjelenteket, és felhívta a figyelmüket arra, hogy új és nagy társadalmi kihívás előtt állnak az előadóművészek, főként a gazdasági válság különböző hatásai miatt. Kiemelte: fontosnak látja, hogy azokat a kulturális energiákat, amelyeket a szervezet tagjai által képviselt művészvilág képes generálni, együtt használják a problémák megoldására.

Pröhle Gergely úgy vélte, soha jobbkor nem tarthatná a Pearle Budapesten tavaszi ülését, mint Magyarország soros EU-elnöksége idején. Rámutatott: Magyarország nyitott a különféle kultúrák iránt, elismeri és méltányolja a kulturális különbözőségeket.

"Európa minden nap itt van náluk" - jegyezte meg az államtitkár, aki szerint a kulturális diverzitás érvényesül az ország által prioritásként kezelt két programban, a Duna-stratégiában és a roma stratégiában. A kultúra - kivált a zene - a roma integrációs program csak egyik, de bizonyítottan hatásos eszköze - mutatott rá Pröhle Gergely.

A Pearle 1992-ben alakult és az európai előadóművészeti munkáltatói jogokat gyakorlók alkotják, köztük a brit zenekari szövetség, a német színházi és zenekari szövetség vagy a holland zenekari és színházi szövetség.

Az Európai Unió egyik legeredményesebb és legütőképesebb lobbiszervezeteként - amelynek feladata az előadóművészetet érintő uniós döntések előkészítése is - tagszervezetein keresztül mintegy 350 ezer művészt képvisel.

A Pearle budapesti tanácskozásán kerekasztal-beszélgetéseket folytatnak egyebek között az aktuális európai társadalmi és szociális párbeszédről és a szponzorációról. Az utóbbi kérdés magyar előadója Török András, a Summa Artium vezetője.

A brit kollégák e téren kialakult értékes tapasztalatait Mark Pemberton, a tekintélyes Brit Zenekari Szövetség vezetője osztja meg a tanácskozókkal.

A konferenciát harminckilenc rendes tag és nyolc megfigyelő részvételével rendezik meg. Mivel a Pearle az Amerikai Zenekari Ligával és az Ázsiai Zenekari Ligával is napi kapcsolatban van, az Ázsiai Zenekarok Szövetsége két képviselőt is delegált megfigyelőként a budapesti tanácskozásra.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés