bezár
 

zene

2011. 05. 19.
Trónörökösök: fiatal muzsikusok koncertje Pesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három - zongorára, csellóra, hegedűre - írt versenymű hangzik el vasárnap este az MTA dísztermében Fülei Balázs, Várdai István és Baráti Kristóf előadásában, a Trónörökösök a színen című sorozat keretében. A széria idei utolsó koncertjén, június 5-én pedig Farkas Gábor ad Liszt-szólóestet.

prae.hu

A csütörtöki hangversenyen az Erkel Ferenc Kamarazenekar működik közre, Johann Sebastian, illetve Carl Philipp Emanuel Bach, valamint Mozart alkotásai szólalnak meg. A négy fiatal muzsikus nagyjából egy nemzedéket képvisel, közös bennük, hogy fellépéseiket, versenyeken való részvételüket a Starlet Music Management szervezi.

Mint az a koncertek előtti sajtóbeszélgetésen kiderült, hasonló élményekben van részük koncertezés közben. Várdai István csellóművész elmondta például, hogy meghívták egy svájci hegyi faluba, játsszon egy kiállítás megnyitóján. "Látszott, hogy az ottani közönség nem rendszeres koncertlátogató, mégis nagyon odaadóan figyeltek és nyitottan reagáltak" - hangsúlyozta Várdai István.

Farkas Gábor zongoraművész szerint a közönség figyelméért mindig és mindenhol meg kell küzdeni, de ez adhat plusz inspirációt az előadásnak. Ez tesz minden koncertet mássá, ezért nem válik üres rutinná a játék még egy turnén sem, amelyen esetleg ötször kell ugyanazt a darabot megszólaltatni. "Ha nagy a csönd, az jó jel" - jegyezte meg a zongoraművész.

Fülei Balázs a különleges élmények között említette: nemrég meghívták egy neves középiskolába, hogy tartson egy 45 perces koncertet, rábízták, beszélhet is. "Sok zene, de bőséges magyarázat is legyen.

Azt választottam, hogy mai szavakkal beszéltem, és alig használtam zenei és irodalmi műszavakat. Örömmel tapasztaltam, hogy fenn tudom tartani +médiaszennyezett+ kamaszok figyelmét. Sőt, sokan a 45. perc után is ottmaradtak és kérték, játsszak még" - mesélte Fülei Balázs.

Bíró Csilla, a Starlet Music Management vezetője hozzáfűzte, ez adta az ötletet, hogy több iskolát megkeressenek, és kiderült, számos helyen szívesen látnák őket. Pályáznak, és ha sikerül támogatást szerezniük, rendszeressé teszik ezeket a találkozókat.

Baráti Kristóf hegedűművész, a csapat rangidőse arról számolt be, hogy ma már nem a mennyiségi gyakorlást tartja fontosnak. Inkább az intenzitással törődik, és igyekszik a felkészüléshez nyugodt körülményeket teremteni.

A tihanyi Művésztelep festői környezetében július 11. és 17. között első ízben szerveznek egyhetes zenei tábort. Baráti Kristóf, Várdai István, valamint Bársony Péter brácsaművész ad szakmai tanácsokat és támpontokat az egészen fiatal, még a pálya elején járó hegedűsöknek, csellistáknak, brácsásoknak.

Elsősorban 18-25 éves fiatal hegedűsök, brácsások és csellisták jelentkezését várják. A tábor nagy, közös örömzenéléssel zárul július 17-én a Tihanyi Szabadtéri Színpadon.

A Trónörökösök a színen sorozat idei utolsó eseményeként diákok és tanárok egy kamarazenekari koncerttel mutatják majd be, milyen eredménnyel végződött az egyhetes munka.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés