bezár
 

irodalom

2008. 06. 25.
180 ezer fontért kelt el az Emma első kiadásának egy dedikált példánya
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Száznyolcvanezer fontért (54 millió forintért) kelt el kedd este egy londoni árverésen Jane Austen Emma című regénye első kiadásának egy példánya, amelyet az írónő barátnőjének dedikált.

prae.hu

A Bonham's ház könyvaukciója rekordot mondhat magáénak: még soha nem fizettek ennyit brit szerző művéért. Az Emma alaposan felülmúlta a várakozásokat, mivel eredetileg 50-70 ezer fontra értékelték. A könyv névtelenséget kérő eladója már csak azért is örült az árnak, mert családja könyvtárában őrizte három nemzedéken át.

"A szerzőtől" - olvasható a regény három kötetének egyikében. A címzett Jane Austen barátnője volt, akiről az írónő feltehetően művének egyik alakját, a nevelőnő Taylor kisasszonyt is mintázta. Az ő neve is szerepel a könyvben: Anne Sharpnak hívták, aki tanítónőként dolgozott Jane fivére, Edward Austen gyermekei mellett. 

Amikor az Emma 1816-ban megjelent, az írónő, aki olyan regényeket hagyott hátra, mint a Büszkeség és balítélet, vagy az Értelem és érzelem, arra kérte kiadóját, hogy barátainak és családtagjainak küldjön szét összesen 12 dedikált tiszteletpéldányt. A listán éppen Anne Sharpé volt az utolsó név.

Az Emma ironikus képet fest a korabeli Angliáról különböző szerelmi bonyodalmakon keresztül. Jane Austen alig egy évvel élte túl e regényének megjelenését: 1817-ben, mindössze 42 évesen Addison-kórban meghalt.

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés