bezár
 

színház

2011. 05. 19.
Szputnyik: osztályterem-színház egyszer felnőtteknek is
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy alkalommal láthatja a felnőtt közönség is a Szputnyik társulat kizárólag diákoknak, iskolákban játszott Antigoné című előadását pénteken este hat órától a Bálint ház R16 Pódiumán - közölte a színház az MTI-vel.

Szkéné színház

A MU Színház támogatásával, kifejezetten középiskolásoknak készült produkciót április óta iskolákban játssza a Szputnyik Hajózási Társaság, amely - sok más független társulathoz hasonlóan - elindította színházi nevelési programját.

Ennek első állomása a Szophoklész Antigoné című darabjából készült osztályterem-színházi előadás, amelyhez drámafoglalkozás is kapcsolódik.

Az osztálytermi előadásokra nincs lehetőség felnőttként bemenni, hiszen fontos, hogy a diákok saját környezetükben, idegen külső megfigyelők nélkül nézhessék meg a darabot - olvasható az előadás ismertetőjében.

Mint írták, a produkció épít az osztálytermi környezetre és a diákokra, ezért a felnőtteknek szóló előadás kicsit más lesz.

Az előadást feldolgozó drámafoglalkozás helyett az alkotók ezúttal a próbafolyamatról, a koncepcióról, iskolai tapasztalataikról és céljaikról mesélnek az érdeklődőknek az előadás után.

Bodó Viktor társulata a filmrendező Gigor Attila (A nyomozó) rendezésében drámapedagógiai eszközökkel, 14-16 éves fiatalok közé viszi a darabot, így számukra mód adódik átélni, személyes üggyé tenni a klasszikus helyzetet.

Szophoklész Antigonéja a drámairodalom egyik csúcsa, az emberi méltóság, a testvérnek járó tisztesség megőrzéséért hozott áldozat, mindenképpen egy örök konfliktushelyzet példázata: mi éri meg és mennyiért.

Mint az előadás ismertetőjében olvasható, a darab kapcsán az önálló gondolkodásról szeretnének beszélni, arról, miként legyen saját véleményünk, gondolatunk, milyen módon ne hagyjuk, hogy a számtalan kívülről jövő impulzus befolyásoljon minket.

A társulat azért is választotta ezt a darabot, mert a művel iskolai kötelező olvasmányként mindenki legalább életében egyszer találkozik, és erről a társulat tagjainak is vannak diákkori élményeik. Az alkotók fontosnak tartják, hogy a történetet közelebb hozzák a tizenévesekhez, mégpedig úgy, hogy az anyag irodalmi értékéből ne veszítsen, ezért dolgozzák fel drámafoglalkozás keretében az előadást a diákokkal.

A próbafolyamat különlegessége volt, hogy a színházi próbák mellett a társulat tagjai a Kolibri Színház és a Káva Kulturális Műhely előadásait látogatva megismerkedhettek a színházi nevelés különböző fajtáival, valamint alapvető drámapedagógiai formákkal.

A produkcióban Hay Anna, Fábián Gábor, Pető Kata, Lajos András, Szabó Zoltán és Jankovics Péter játszik. A szöveg "újrafordítására", közérthetővé tételére Máthé Zsoltot kérték fel, miközben az eredeti szöveget vizsgálva, a különböző fordításokat összevetve Karsai Györggyel is konzultáltak - olvasható a produkció ismertetőjében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés