bezár
 

art&design

2011. 05. 19.
SzegedART: kulturális fesztivál két hónapon át
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Grafikai tárlat, portrérajzolás, karikatúra-kiállítás, festészet által ihletett divatbemutató várja a látogatókat a pénteken kezdődő és egészen július végéig tartó SzegedART fesztiválon.

prae.hu

A képzőművészet nehezen megközelíthető, kicsit arisztokratikus műfaj, hiszen élvezetéhez galériákba, múzeumokba kell járni - emelte ki Tandi Lajos, a rendezvény kurátora a programokról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A SzegedART fesztivált először tavaly rendezték meg, hogy közelebb vigyék az utca emberéhez a vizuális művészeteket.
Mint elhangzott, idén ünnepli megalapításának ötvenedik évfordulóját a Szegedi Kisgrafika Baráti Kör, a gyűjtemények legszebb darabjaiból nyílik kiállítás a Kass Galériában.

Szintén fél évszázada kezdődött az oktatás a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában: az intézmény eddig 250 országos és nemzetközi hírű képzőművészt indított el a pályán, péntektől az iskola egykori és mai művésztanárainak nyolcvan alkotásából látható tárlat az Olasz Kulturális Intézetben.

Szombaton és vasárnap rendezik a portrérajzolók találkozóját a Klauzál téren, itt olyan ismert grafikusok örökítik meg az érdeklődőket, mint Ács György, Kovács Zsigmond, Markulik Balázs, Mazán Vilmos vagy Zugor Zoltán.

A Kass Szállóban május 27-től Szegedet ábrázoló, a XIX. és XX. század fordulóján készült képeslapok és a városban napjainkban készült fényképek segítségével mutatják be egy kiállításon, mi minden változott az elmúlt évtizedekben a csongrádi megyeszékhelyen A város cukrászdáiban május végétől az ország legkiválóbb karikatúrarajzolóinak műveit ismerheti meg a közönség.

Május utolsó vasárnapján a Szent István tér lesz a fesztivál központja. A Szegedi Szépmíves Céh tagjai Liszt-korabeli ruhákba öltözött modellekről készítenek festményeket a helyszínen. A víztorony árnyékában klasszikus magyar festők népszerű képei által ihletett modern ruhákat mutatnak be, és képzőművészeti aukciót is rendeznek.

Nyolcvan esztendeje indult el a Szegedi Szabadtéri Játékok; a jubileumi évad nyitóelőadása Az ember tragédiája lesz, ehhez kapcsolódóan júliusban szegedi és a városhoz kötődő művészek, Buday György, Varga Mátyás, Kass János és Deák Ferenc alkotásaiból látható tárlat az EDF Galériában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A teremtett „képzelet” határtalansága

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés