bezár
 

irodalom

2011. 05. 18.
Idén megjelenik magyarul Philip Roth új könyve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Várhatóan még ősszel megjelenik a Nemzetközi Man Booker Díj idei kitüntetettjének, Philip Roth-nak a legutóbbi könyve. A magyarul Nemezis címen napvilágot látó regény fordítása már készül - mondta M. Nagy Miklós, az Európa Könyvkiadó főszerkesztője az MTI-nek.

prae.hu

Szerdán jelentették be Sydneyben, hogy Philip Roth amerikai írónak ítélték idén a 60 ezer fonttal (több mint 18 millió forint) járó, kétévenként kiosztott Nemzetközi Man Booker Díjat.

A főszerkesztő felidézte: Philip Roth teljes életművét az Európa Könyvkiadó gondozza, és az elmúlt években az író valamennyi művét megjelentették.

M. Nagy Miklós szerint az amerikai szerző mára Magyarországon is megtalálta stabil olvasóközönségét, noha nem tartozik a bestseller-írók közé. "Sokan olvassák, de óriási tömegsikerről azért nem lehet beszélni.

Bár olyan élvezetes a stílusa témáinak minden komolysága ellenére, hogy remélem, a Booker-díj még szélesebb olvasóközönséghez eljuttatja könyveit" - tette hozzá a főszerkesztő, megemlítve, hogy a Pulitzer-díjas alkotó népszerűsége pályájának szakaszaival együtt hullámzott.

"Az életmű csúcsának én az úgynevezett amerikai trilógiát érzem, az Amerikai pasztorált, a Kommunistához mentem feleségült és A szégyenfoltot" - fogalmazott M. Nagy Miklós, aki szerint az írói aranykorba beletartozik az "amerikai irodalom egyik legkegyetlenebb műve", a Sabbath színháza című kötete is.

A főszerkesztő megjegyezte: jelenleg az író "öreg korszakát" éli, "sodró lendületű kisregényeinek fő témája az öregedés", amivel újra szélesebb körű közönség talált rá.

M. Nagy Miklós szerint a 2010-ben megjelent Nemezis egy gyakori Philip Roth-témára épül. "Van egy tökéletes ember, akit a sors mégis tönkre tesz - Roth gyakran feldolgozta ezt az archetipikus témát" - fogalmazott a főszerkesztő.

A történet a második világháború idején játszódik az Egyesült Államokban, ahol szörnyű gyermekparalízis-járvány dúl.

A könyv főszereplője egy zsidó fiatalember, aki apró testi hibája miatt alkalmatlan a katonai szolgálatra, és hogy emiatt érzett lelkiismeret-furdalását csillapítsa, gyerekeknek tart sportfoglalkozásokat.

"Szerelme meghívja magához a hegyekbe, abba a táborba, ahol ő dolgozik. A fiú érkezése után azonban az ottani gyerekek közt is kitör a járvány, sőt a főszereplő is megbetegszik és tolószékbe kényszerül.

Soha többet nem tud szabadulni attól a gondolattól, hogy akaratlanul is gyilkossá vált" - ismertette a történetet a főszerkesztő.

A kötetet Nemes Anna fordítja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés