bezár
 

film

2011. 05. 17.
Cannes: rendezőnők reflektorfényben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jó éve van idén a Croisette-en a női filmrendezőknek: a húsz versenyfilmből négy alkotás is nők kezéből került ki, ami a cannes-i filmfesztiválon rekordnak számít.

prae.hu

Tavalyhoz képest, amikor egyetlen női rendező produkciója sem került be a versenybe, ez mindenképpen örvendetes, ám jól tükrözi, hogy a világban még mindig kisebbségben vannak a rendezőnők. A cannes-i mustra 64 esztendős történetében egyszer fordult elő, hogy nő nyerte a fődíjat, annak is már 18 éve. Akkor Jane Campion Zongoralecke című alkotása kapta az Arany Pálmát.

"Szerintem - eléggé különös módon - a nők előrehaladása a művészetben meglehetősen lassú. Ez a fesztivál nagyon kedves volt hozzám, de még mindig én vagyok az egyetlen nő, aki valaha Arany Pálmát kapott" - mondta Jane Campion ausztrál kolléganője, Julia Leigh Sleeping Beauty című versenyfilmjének megtekintése után.

Leigh munkája egy diáklányról szól, aki idősebb férfiak erotikus vágyának tárgyává válik. A Cannes-ban induló további női rendezők között szerepel Lynne Ramsay, akinek We Need to Talk About Kevin című filmdrámáját sok kritikus arany pálmás favoritjaként jelölte meg. A történet egy anyát mutat be, aki igyekszik megérteni, miért lett gyilkos a fia.

A Polisse egy gyermekvédelemmel foglalkozó párizsi rendőrcsoport mozgalmas életébe enged betekintést Maiwenn rendezésében, aki korábban a kamera túloldalán, színésznőként mutatta be tehetségét. A produkció forgatókönyvét is a rendezőnő jegyzi.

A fesztivál keddi versenyprogramjában pedig egy japán rendezőnő alkotását láthatta a közönség. Kavasze Naomi (Naomi Kawase) a modern és a régi világ ütközését ábrázolta Hanezu no cuki című munkájában.

Campion szerint fontos lenne, hogy a nők hallassák a hangjukat a filmművészetben. Mint a Sleeping Beautyról elítélően szóló kritikákról megjegyezte: "azért lehet vele gondjuk az embereknek, mert egyszerűen nem szoktak hozzá, hogy erős feminista hang szólaljon meg a filmvásznon".

Maiwenn - aki csak ezt az egy nevét használja - úgy vélekedett: egy filmrendező munkájának megítélésekor nem lehet érdekes, hogy melyik nemhez tartozik. "Rémes volna arra gondolni, hogy a filmemet azért válogatták be, mert volt egy női kvóta.

Tudom, hogy azért választották ki a filmemet, mert a nézők szerették és nem azért, mert nő vagyok" - hangsúlyozta. Ugyanakkor elismerte, hogy nehéz dolog nőként levezényelni egy forgatást.

A Cannes-ban a filmek versenyével párhuzamosan folyó filmvásáron is az a kép rajzolódik ki, hogy a mozi még mindig meghatározóan a férfiak világa. Thrillerek, horrorok és akciófilmek viszik a prímet, csupa férfiak által uralt műfaj.

Ezt erősítette meg Famke Janssen is, akit Bond-lányként ismert meg a világ és a vásáron most első, Bringing Up Bobby című rendezői filmjével igyekszik betörni a piacra.

"Nagy utat tettünk meg, de ez még mindig minden fronton egy férfiak által meghatározott üzlet" - mondta Janssen.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luca Guadagnino: Challengers
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés