bezár
 

irodalom

2011. 05. 17.
Csíkszentmihályi Mihály a TEDxDanubia klubestjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Összehangolható-e a boldogság, az életminőség és a munka, az üzlet világa? Erre a kérdésre keresi a választ a TEDxDanubia első, Titokzatos boldogság címet viselő klubeseménye, amelynek vendége lesz Csíkszentmihályi Mihály világhírű pszichológus és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is.

prae.hu

A szervezők ígérete szerint az Uránia Nemzeti Filmszínházban pénteken tartandó klubesten mind a személyes boldogságkeresés, mind a jó üzlet kihívásait górcső alá veszik néhány különleges gondolkodó segítségével.

Az Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas professzor, Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletéből kiindulva Hankiss Elemér szociológus, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Barabási Albert-László világhírű fizikus azt járja körbe, hogyan lehet rátalálni a boldogságra a magánéletben és az üzleti életben egyaránt.

Csíkszentmihályi Mihály, aki a tökéletes élmény, azaz a flow-állapot tudományos leírásával alapozta meg világhírét, a boldogságról és az emberi természetről tart előadást. A flow egy olyan tudatállapot, amelyet akkor él át az ember, amikor valamilyen tevékenységbe teljesen belefeledkezik. Ebben a transzállapotban az ember képes optimális teljesítményt nyújtani, hiszen nagyobb energiával és koncentrációval dolgozik a megszokottnál. A flow-élmény akkor következik be, ha a tevékenység befejezése után létrejön az önmegerősítés, a kiteljesedés és az elégedettség érzése. Aki ezt gyakran éli át, annak jobb az életminősége.

A professzor elméletét kiterjesztette az üzleti életre is. Javaslatai alapján tervezték meg a világ egyik leggazdagabb magángyűjteménye, a Los Angeles-i Getty Center lenyűgöző épületkomplexumát, de kikérte már véleményét autógyár is legújabb modelljének kialakításában. Téziseit a vállalatok vezetői egyre nagyobb lelkesedéssel fedezik fel és próbálják meg elsajátítani. Azok a szervezetek ugyanis, amelyek képesek arra, hogy munkatársaiknál előidézzék és fenntartsák a flow-állapotot, jelentős teljesítménynövekedéssel számolhatnak - mutatnak rá az MTI-hez is eljuttatott ajánlójukban a pénteki klubest szervezői.

Csíkszentmihályi Mihály mellett előadást tart Hankiss Elemér szociológus, aki a "bizonytalanság korában" alkalmazható-alkamazott életstratégiákról beszél majd, valamint Vécsey Zsadány, aki Csíkszentmihályi Mihállyal együtt Flow is Good Business címmel indított útjára egy játékalapú vezetés-fejlesztési programot.
Az előadásokat Good Business (Jó üzlet) címmel beszélgetés is követi, amelyen a Széchenyi-díjas pszichológus mellett Matolcsy György és Barabási Albert-László vesz részt.

A részletes programot az érdeklődők a www.tedxdanubia.com honlapon, valamint az Uránia internetes oldalán (www.urania-nf.hu) találják meg, ahol jegyet is foglalhatnak az eseményre.

A TEDxDanubia klubeseményeket, amelyek sorában a pénteki az első lesz, a TEDxDanubia-konferenciákat is tető alá hozó Vis Mentis Nonprofit Kft. szervezi, hogy a félévente megrendezett konferenciák között is alkalmat adjanak az érdeklődőknek a találkozásra, a beszélgetések és a "felfedező utazások" folytatására.

A TEDxDanubia-rendezvénysorozat a mára már fogalommá vált nemzetközi TED (Technology, Entertainment, Design) konferenciák első önálló szervezésben megvalósuló hivatalos magyarországi változata. Az inspiráló és innovatív előadók részvételével megrendezett rendhagyó konferenciák célja egy olyan közeg létrehozása, ahol egy jobb, élhetőbb és fenntartható jövő érdekében születhetnek víziók, és ahol közösen lehet gondolkodni, tenni azért, hogy ezek valósággá válhassanak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés