bezár
 

irodalom

2011. 05. 17.
Lackfi János 40 éves
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Május 18-án ünnepli negyvenedik születésnapját Lackfi János József Attila-díjas költő, műfordító, szerkesztő, kritikus.

prae.hu

Az irodalomba mintegy beleszületett: szülei, Mezey Katalin és Oláh János is József Attila-díjas költők.

Ő előbb tenoristának készült, s vonzotta a cselgáncsedzői pálya is, de a gimnáziumi évek alatt mégis a költészet mellett voksolt. Érettségi után az ELTE magyar-francia szakán tanult tovább, 1996-ban szerzett diplomát, egyetemi évei alatt két kötete is megjelent.

1996-tól a Pázmány Péter Katolikus Egyetem francia tanszékén tanít, jelenleg docensként, s Vörös Istvánnal együtt a Kreatív Írás Specializációjának oktatója.

1999-től a Nagyvilág című irodalmi folyóirat szerkesztője, 2000 és 2005 között az azóta megszűnt dokk.hu internetes irodalmi oldal szerkesztője volt. Tagja a Magyar Írószövetségnek és a József Attila Körnek, a Magyar PEN Klub elnöke, 2003 óta a Műfordítók Egyesülete elnökségi tagja.

Lackfi egyike a kortárs magyar irodalom legismertebb, legsikeresebb alkotóinak.

Gyermekeknek írott költeményei közül számosat szavalnak óvodai, iskolai ünnepségeken, sok helyen volt már érettségi tétel is.

Saját internetes honlapján versgyárat működtet, ahol az olvasói által talált témák közül versbe ülteti át mindazt, amit kellően eredetinek talál, ahogy egy interjúban elmondta: "mindenki költő, de nem mindenkinek ez a szakmája".

A gyermeki szemléletmód, a létező dolgokra való rácsodálkozás, a kisgyermek perspektívájából szemlélt világ értő, játékos ábrázolása, szellemes nyelvhasználata, humora teszi népszerűvé a gyermekeknek szóló műveit. Hét nekik írott verseskötete jelent meg, többek között A buta felnőtt, az Apám kakasa (Vörös Istvánnal), a Részeg elefánt, az Ugrálóház, írt Domboninneni meséket és két meseregényt Kövér Lajosról.

Felnőtteknek szóló művei közül sikert aratott az Öt seb című verseskötete, Halottnéző című regénye, drámái, legutóbb pedig novelláskötettel jelentkezett A legnehezebb kabát címmel. Belga és francia szerzők, például André Breton, Jean Echenoz, Maurice Maeterlinck, értő tolmácsolója, húsz műfordításkötete is megjelent.

2007-ben cd-n adták ki verseit Heidl György megzenésítésében, Lovasi András, a Kispál és a Borz frontembere előadásában, amely 2010 áprilisában aranylemez is lett.

Fiatal kora ellenére számos rangos elismerés birtokosa, kapott Gérecz Attila-, Hidas Antal-, Illyés Gyula-, József Attila-, Déry Tibor-díjat, belga fordítói díjat, Salvatore Quasimodo-különdíjat. 2004-ben A buta felnőtt, 2008-ban a Kövér Lajos aranykeze című munkáiért megkapta az Év Könyve, illetve Az év gyermekkönyve elismerést.

Jelenleg Zsámbékon él művészettörténész feleségével és öt gyermekével.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés