bezár
 

film

2011. 05. 16.
Cannes: Belmondo előtt tisztelegnek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Helikopterből ugrik ki, hegedűt tör szét ellenségei fején, vad hajszákban vesz részt - jelenetek, amelyek világhírűvé tették Jean-Paul Belmondót, a franciák 78 éves színészét, aki előtt gálaesttel és egy róla szóló dokumentumfilmmel tisztelegnek a cannes-i filmfesztiválon kedden.

prae.hu

"Mindenki céllal jön a világra, én azért születtem, hogy színész legyek" - mondta egy alkalommal a Franciaországban csak Bebel néven emlegetett filmcsillag, akinek életéről Belmondo, Itineraire... (Belmondo, életút) címmel mutatnak be dokumentumfilmet a fesztiválon.

Jean-Paul Belmondo művészszülők gyerekeként látta meg a napvilágot, apja szobrász, anyja festő volt. Húszévesen már színpadon állt, első filmsikerét Jean-Luc Godard Kifulladásig című alkotásában aratta, Jean Seberg oldalán fiatal gengsztert játszott.

Ezután újabb munkák következtek a francia újhullám olyan rendezőivel, mint Louis Malle vagy Francois Truffaut. Az évek során Belmondo Alain Delon örök konkurense lett, a két színész lett a francia film arca külföldön. Belmondo az 1970-es években akciófilmekben tűnt fel, ekkor forgatta többek közt A profi című alkotást. "Nem látom be, miért kellene egy színésznek az intellektus jegyében lemondania a lendületről" - védte meg szerepeit.

Ő testesítette meg a nagyszájú franciát, aki sármosan keresztülverekszi magát a nehézségeket, miközben falja az életet és a nőket. Utóbbi nemcsak a filmvásznon volt igaz, Belmondót több éven át tartó kapcsolat fűzte például Ursula Andress színésznőhöz.

Az 1980-as években elhagyta a rivaldafény, egyre inkább a színház felé fordult, a közönség Cyrano de Bergerac szerepében is láthatta. Alkalmanként visszatért a filmezéshez, 1998-ban Alain Delonnal szerepelt közös filmben, amely azonban nagy bukás lett.

Belmondót 2001-ben szélütés érte Korzikán, felépülése sokáig tartott. Legközelebb csak hét év múlva vállalt filmszerepet. "Mindenkit üdvözölt, mindennap ott volt, akár forgatott, akár nem. És mindig a stábbal ebédelt" - mondták el kollegái a színészről.

A híresség 2002-ben megnősült, hamarosan megszületett kislánya. Stella már a negyedik gyereke, legidősebb lányát 1994-ben balesetben vesztette el. A színész 2008-ban elvált, azóta egy belga hölggyel osztja meg életét. A közönségtől csak egy dolgot kér, hogy tartsa tiszteletben magánéletét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers
Alex Garland: Polgárháború
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés