bezár
 

zene

2011. 05. 16.
Goran Filipec horvát zongoraművész Liszt-különdíjat nyert
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Concours International de Piano de l'Ile de France-t, a Párizs "megyei" Nemzetközi Zongoraversenyt, amelynek fővédnöke Anne Queffélec, neves francia zongoraművész. A horvát Goran Filipec horvát Liszt-különdíjat nyert.

prae.hu

A versenyre csaknem kétszáz zongorista nevezett, négy különböző korosztályban - közölte az MTI-vel Mocsári Károly zongoraművész, aki a zsűri munkájában vett részt.

A kezdő, majd szuper és különleges kategóriákban induló muzsikusok, vagyis a koncertező művészek vetélkedője zárta szombaton este - mondta el hétfőn a magyar zongorista.

A zsűri elnöki tisztét France Clidat töltötte be, akinek a nevére azok emlékezhetnek elsősorban, akik figyelemmel kísérték az 1956-os budapesti Nemzetközi Liszt Zongoraversenyt, amelynek egyik díjazottja volt. Később virtuozitása miatt Madame Liszt néven emlegették világszerte.

Tekintettel Liszt születésének 200. évfordulójára idén a döntőbe jutottak indulhattak egy Liszt különdíjért is, amelyet France Clidat ajánlott fel, és amelyhez Mocsári Károly is csatlakozott egy koncertmeghívással. "A monori Vigadó őszi koncertsorozatában egy szólóesten léphet fel a nyertes: a horvát színekben induló Goran Filipec" - árulta el Mocsári Károly.

Ezen felül tolmácsolta a Művészetek Palotája meghívását is, a 2012-13-as évadra, Filipec a Szimfonikus felfedezések elnevezésű sorozat egyik koncertjén szólistaként léphet fel.

"Zsűritagként el kell mondanom, hogy a döntőbe szokatlanul magas színvonalú csapat kerül be. Goran Filipecről pedig még sokat fogunk hallani."

Első díjas lett a koreai Miyeon Lee, a második díjat és a Liszt-elismerést (Corée) Goran Filipec kapta, a harmadik díjat két japán versenyző, Itoh Jun-Icsi és Tanaka Maszaja között osztották meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés