bezár
 

art&design

2011. 05. 14.
Három napos árverést tart a Nagyházi Galéria
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Három napos árverést tart kedden, szerdán és csütörtökön a Nagyházi Galéria: az aukción előbb a régi mesterek munkái, majd XX. századi festmények, grafikák, végül művészeti tárgyak, ezüstök, ékszerek, bútorok és szőnyegek kerülnek kalapács alá.

prae.hu

Mindhárom napon vannak kiemelkedő darabok, amelyek magas áron kezdenek. A legmagasabb, 26 millió forintos kikiáltási árat egy XX. századi remekmű, Nemes Lampérth József 1914-ből való konstruktív vászna kapta. A képen látható, erőteljes támpillérekkel és jellegzetes, félköríves szerkezeti elemekkel tagolt kőhíd a Pont Neuf ábrázolása.

Nyolc évtizednyi lappangás után került elő Szőnyi István 1920-as Fürdőzők című képe, amely 15 millió forinttól licitálható. Ezzel a művel Szőnyi kilépett a műteremből és festői környezetbe helyezte aktjait.

Ritkán kerülnek aukcióra Perlmutter Izsák festményei, különösen életművének korai éveiből. A most 3 millió forintra tartott Hazatérők hollandiai tevékenységének idején született, ebben a műben is, mint a későbbi alkotásokban a tiszta, kifinomult, elegáns festői megoldások dominálnak.

Érdemes munkák a milliós kategóriából Réti István, Tornay Gyula, Anna Margit, Gulácsy Lajos festményei, Róna József bronzplasztikája, Pietro Franchini márványszobra. Az olcsóbb kategória is tartogat számos izgalmas alkotást Pécsi Pilch Dezsőtől, Remsey Jenőtől, Schönberger Armandtól, Molnár C. Pától, Bernáth Auréltól és Ziffer Sándortól.

Az első napon kalapács alá kerülő régi mesterek listájából egy német szobrász 1500 körüli, festett, faragott Szent Sebestyénje igazi gyűjtői darab, miként az XVII. századi holland Pieter Lastmann mester köréhez kapcsolt Judea gyűrűje című nagyméretű, fára festett biblikus jelenet is. Az előbbi 2,2 millió, utóbbi 4,4 millió forinttól licitálható. A XVII-XVIII. századi anyagban osztrák, német, itáliai, angol, flamand, holland, németalföldi és magyar mesterek mitológiai, vallásos jelenetei, tájai, portréi érhetők el 100 ezer és 5 millió forint közötti indítással. Emellett szerepelnek a kínálatban antik térképek, metszetek, orosz ikonok is.

A művészeti tárgyak címszóval összefoglalt tételek a bronzkori tárolóedényektől a középkori fajanszokig vagy a XIX. századi herendi, meisseni porcelánokig terjednek. Néhány elefántcsont faragvány, mint egy II. századi római Viktória-mellszobor, egy nürnbergi kupa és egy német triptichon milliós kikiáltást kapott, a középkori velencei ónmázas majolikaedények is milliókról indulnak. Változatos a távol-keleti kultikus és szertartásedények, porcelánok, fametszetek kínálata, köztük egy VI-VII. századi vietnámi esődob 1,8 millió forintról indul. Ennél is magasabb árat, 2,4 millió forintot rendeltek egy 1900-as évekbeli kínai bronz padlóvázához.

Az összesen valamivel több mint ezer tételes anyagban árvereznek még bécsi, angol, itáliai, pesti ezüst használati és dísztárgyakat, arany és drágaköves ékszerek, valamint keleti szőnyegeket.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés